De Graafschap viert feest op De Vijverberg, terwijl Cambuur afdruipt. Foto: Stad Doetinchem
De Graafschap viert feest op De Vijverberg, terwijl Cambuur afdruipt. Foto: Stad Doetinchem

'Het verschil tussen ons en de bovenste ploegen uit de eerste divisie is niet zo groot'

Kwaliteitsverschil is volgens De Jong nihil door 'degradatiedruk'

DOETINCHEM - De Graafschap heeft nog één horde te nemen in de strijd om lijfsbehoud. Wordt na Cambuur Leeuwarden ook Sparta opzij gezet in de finale van de nacompetitie, dan spelen de Superboeren ook volgend seizoen op het hoogste niveau.

De wedstrijden tegen de nieuwe club van trainer Henk de Jong en diens assistent Sandor van der Heide maakten echter duidelijk dat het overleven van de finale een lastige klus wordt. Zaterdag en dinsdag ontmoeten de Doetinchemmers de Rotterdamse runner-up van de Keukenkampioendivisie. Eerst op Het Kasteel in de Rotterdamse wijk Spangen, waar de thuisclub op kunstgras speelt met de beweeglijke en technisch vaardige ploeg. Dat is precies waar De Graafschap moeite mee heeft. De Doetinchemse defensie oogde tegen het rechttoe rechtaan-voetbal van de Friezen al wankel en moet vrezen voor de Sparta-aanvallers.

Op De Vijverberg won De Graafschap de tweede confrontatie met Cambuur op het oog overtuigend met 2-0. Maar zelfs een leek kon zien dat Cambuur niet kansloos was. De bezoekers onder leiding van trainer René Hake, die het veld moet ruimen voor Henk de Jong en Sandor van der Heide, verzuimden echter een van de kansen te verzilveren en de thuisclub echt 'de bibbers' te bezorgen. Henk de Jong verwoordde het na afloop goed: "Het verschil tussen ons en de bovenste ploegen uit de eerste divisie is niet zo groot. Zij kunnen bovendien vrijer spelen om iets te winnen, terwijl onze jongens toch meer de druk voelen."
Die druk om veel te kunnen verliezen drukt ook tegen Sparta op de schouders van de Superboeren. Het vergt kwaliteit om goed met die druk te kunnen omgaan. Veel spelers blokkeren. Iedere bal die in de zestien meter van De Graafschap viel oogde dreigend, terwijl bij Cambuur het vernuft ontbrak ook daadwerkelijk de tegenstander pijn te doen. En De Graafschap mocht zich gelukkig prijzen dat Charlison Benschop opstond en De Graafschap aan twee treffers hielp; de eerste op het midden van de eerste helft via een uitstekende kopbal uit een voorzet van Youssef El Jebli en de tweede uit een penalty.

De vraag is of Benschop zaterdag ook zijn stempel kan drukken in Rotterdam. De wedstrijd op het Leeuwardse kunstgras liet hij aan zich voorbijgaan omdat zijn lichaam slecht reageert op deze ondergrond. De spits wil enerzijds zijn ploeg helpen, ook zaterdag, maar hoopt ook nog kunnen schitteren bij de nationale ploeg van Curaçao deze zomer. "Het is nog twee wedstrijden, Charlison wordt betaald door De Graafschap en moet nu de club helpen in de eredivisie te blijven. Aan andere belangen heb ik op dit moment even geen boodschap", laat De Jong desgevraagd weten.

De eerste wedstrijd zaterdagavond op Spangen begint om 20.45 uur. Het zelfde aanvangstijdstip geldt ook voor het duel op De Vijverberg op dinsdag 28 mei, waarna duidelijk is of De Graafschap zich handhaaft of niet.

 De sfeeractie voor het duel met Cambuur. Foto: Stad Doetinchem

Meer berichten