De expositie in de Georgiuskerk op Hemelvaartsdag geopend en in de weekenden tot en met 2 juni. Foto: PR
De expositie in de Georgiuskerk op Hemelvaartsdag geopend en in de weekenden tot en met 2 juni. Foto: PR

Terborg 600 jaar stadsrechten

TERBORG - Op 23 april 1419 werd door de Heren van Wisch aan de inwoners van Terborg stadsrechten geschonken. De viering van 600 jaar Stad Terborg wordt op grootse wijze gevierd. Het stratenstandbeeldenproject was een groot succes evenals het scholen event met de projectweek voor de kinderen van basisschool Dynamiek.

Een ander icoon van dit feestjaar is de historische expositie in de Georgiuskerk in de Hoofdstraat. Alles over de kleurrijke geschiedenis van Terborg is daar tentoongesteld en verwoord in een prachtig boekje. Wat te denken van een echte Terborgse auto, een kanonskogel afgeschoten in Terborg, zeer oud schutterszilver, de originele akte van de Terborgse stadsrechten, originele mallen van Vulcaansoord, een brandweerpomp, een vijftiende eeuwse deur uit de Hoofdstraat van Terborg, een kermismaquette en een voor velen herkenning oproepende powerpoint met honderden foto's over Terborg, haar Terborgenaren en buren. Zelfs een filmpje van de RAF met de beschieting van kasteel Wisch in de oorlog is voorhanden. Het bezoek aan de expositie is tevens een mooie gelegenheid om de functiewijziging van de voormalige kerk te zien. Op het fraai aangelegde terras kan men gezellig napraten over wat met heeft gezien. Ook al is er geen binding met Terborg, een bezoek is zeker de moeite waard! De expositie is in de weekenden nog geopend tot en met 2 juni en extra op Hemelvaartsdag.

Aansluitend aan de Hemelse 600-markt op Hemelvaartsdag en het 40ste Terborg Toernooi, viert Terborg het weekend van 14 tot en met 16 juni het verjaardagsfeest XXL met op vrijdag een optreden van DJ DanJah Mooren & Friends, zaterdagavond is Van Dik Hout te gast en zondagmorgen het grote Terborgse Stadsontbijt. Een koersbaltoernooi op 6 juli, op 7 juli een multi-kindersportdag, 18 augustus de finale van de ronde van de Achterhoek en Achterhoek Run, 5, 6 en 7 september groot openluchtspel 't Straatje op het Jorisplein, op 14 september – open monumentendag - staat Terborg centraal, 21 en 22 september het 'moordspel' Project M, 28 september een bridge drive en we sluiten af met het Terborgse kermisweekend waarin op 5 oktober Omroep Gelderland het feest mee viert met de eerste Gelredag.
Verdere informatie vindt men op de site www.terborg600.nl en op de facebookpagina Terborg 600 jaar Stad.

Meer berichten