De Slag om Bergh wordt uitgebeeld bij Kasteel Huis Bergh. Foto: PR
De Slag om Bergh wordt uitgebeeld bij Kasteel Huis Bergh. Foto: PR

Middeleeuws spektakel op kasteel Huis Bergh

Tachtigjarige oorlog herleefd

's-HEERENBERG - In het pinksterweekend (9 en 10 juni) houdt kasteel Huis Bergh in samenwerking met stichting Kasteelstad, organisatie Mechteld ten Ham en het Stadsmuseum de
'Slag om Bergh'. De compagnie van Grolle en Mars compagnie te voet gaan dan een poging wagen om het sterk verdedigde kasteel in 's-Heerenberg in te nemen.

Het is 1572. In de Lage Landen woedt al vier jaar een hevige strijd tussen de opstandelingen onder aanvoering van Willem van Oranje en Filips II, koning van Spanje, die op dat moment ook de koning van de Lage Landen is. 's-Heerenberg ontkomt ook niet aan het oorlogsgeweld. Graaf Willem IV van den Bergh, die op dat moment nog vecht aan de zijde van de Staatsen, is gevlucht en zijn kasteel is ingenomen door Drost Anderlecht.
Graaf Willem wil echter zijn kasteel weer in bezit krijgen en keert met een groot leger terug naar 's-Heerenberg om zijn kasteel te heroveren.

Deze beroemde slag om Bergh wordt nu op zaterdag 9 en zondag 10 juni nagespeeld. Er wordt een kampement ingericht waar bezoekers kunnen zien hoe een leger in die tijd was uitgerust, wat zij aten en welke ambachten er werden beoefend. De soldaten geven verschillende demonstraties en kinderen kunnen deelnemen aan diverse spannende activiteiten waarbij zij zelf kunnen ervaren hoe het is om een soldaat uit de 16e eeuw te zijn.
In de stad zijn er troubadours die zorgen voor een gezellige sfeer met muziek en leuke verhalen.


www.huisbergh.nl
www.kasteelstad.nl

Meer berichten