Doetinchems symbool van de Bevrijding William 'Bill' Cole overleden

William 'Bill' Cole tijdens Dodenherdenking dit jaar. Foto: Achterhoek Foto/Henk den Brok
William 'Bill' Cole tijdens Dodenherdenking dit jaar. Foto: Achterhoek Foto/Henk den Brok (Foto: )

DOETINCHEM - William 'Bill' Cole, bevrijder van Doetinchem, is zondag in zijn woonplaats Zutphen overleden. De Engelsman, die vorig jaar tot ereburger van Doetinchem werd benoemd is 96 jaar geworden.

Tot een jaar geleden woonde Bill Cole in Doetinchem, waar hij na de bevrijding in 1945 bleef wonen. Hij trouwde er zijn Doetinchemse vrouw. Cole ontving uit handen van burgemeester Boumans de vergulde eremedaille, die hoort bij het ereburgerschap van gemeente Doetinchem. De medaille werd uitgereikt door burgemeester Mark Boumans. Cole ontving het ereburgerschap en de daarbij behorende eremedaille, vanwege zijn bijdrage aan de bevrijding van Doetinchem en de Achterhoek.

Bill Cole meldde zich tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig bij het Britse leger. Hij nam deel aan de landing in Normandië en de bevrijding van Frankrijk, België en Nederland. Eind maart en begin april 1945 bevrijdde de 28ste Infanterie Brigade, 59ste Divisie (South Staffordshire) waar Cole deel van uitmaakte, de Achterhoek. De troepen waar Cole deel van uitmaakte kwamen Nederland binnen bij Megchelen -dat als eerste werd bevrijd- en stootten succesvol door naar Doetinchem.
Na de bevrijding bleef Bill Cole in Doetinchem wonen. Als voormalig militair van het bevrijdingsleger dat Doetinchem bevrijdde, groeide hij in de jaren daarna uit tot het levende symbool van die bevrijding.
Als onderdeel van de Infanterie Brigade heeft Bill Cole een zeer bijzondere verdienste verricht. Met het zich vrijwillig melden voor het Britse leger heeft hij in retrospectief een bijzonder menslievende daad verricht waarbij hij zijn eigen leven in de waagschaal stelde.

Légion d'Honneur
Cole reageerde verrast en dankbaar voor de eer die hem 73 jaar na de strijd die zijn leven tekende te beurt viel. Eerder, op 7 december 2016, ontving hij al uit handen van Kolonel Sylvain Nogrette, Defensie attaché op de Franse Ambassade, het Ridderkruis van het Légion d'Honneur (Ordre national de la Légion d'honneur - chevalier). Dit is de hoogste Franse onderscheiding en graad voor militaire en burgerlijke verdiensten. Ook Frankrijk gaf daarmee aan dat Bill Cole veel voor het land heeft betekend.

De veteraan was altijd aanwezig bij de Dodenherdenking in Doetinchem. Ook dit jaar was Cole bij de bijeenkomst. Inmiddels woonde hij in Zutphen, omdat hij na de amputatie van zijn been naar een rolstoelvriendelijk appartement moest verhuizen. Tijdens de twee minuten stilte op 4 mei in het Mark Tennantplantsoen salueerde Cole voor het laatst voor zijn Engelse en Canadese kameraden, met wie hij na de landing op D-Day delen van Frankrijk en de Achterhoek bevrijdde.

Meer berichten