Wim Beijer en Ingrid Lambregts bij het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst. Foto: Bert Vinkenborg
Wim Beijer en Ingrid Lambregts bij het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst. Foto: Bert Vinkenborg

Natuurgebied De Watertap officieel geopend

GAANDEREN - Het natuurgebied De Watertap wordt op zaterdag 11 mei officieel door wethouder Ingrid Lambregts geopend en de samenwerkingsovereenkomst tussen stichting Buur Maakt Natuur en de gemeente door haar en voorzitter Wim Beijer ondertekend. Talrijke toeschouwers waaronder verschillende die in de laatste paar jaren eraan meegewerkt hebben zijn getuige van de opening.

Door Bert Vinkenborg

De stichting Buur Maakt Natuur is al eigenaar van het natuurgebied 't Knapperslag in Wehl met een oppervlakte van 37.000 vierkante meter. Nu is dus De Watertap met 57.000 vierkante meter aan de portefeuille natuurgebieden van de stichting toegevoegd. Volgens bestuurslid Gerard ter Heijne van de werkgroep De Watertap is men al bezig met een derde project en hoopt men dat er nog meer achteraankomen. Heijne: "Er staat nog een volgend project op stapel maar daarna houden we niet op. Als er financiële middelen verkregen kunnen worden en grond beschikbaar komt gaan we door." De stichting Buur Maakt Natuur is een rechtspersoon en werft subsidies, sponsorgelden en andere steun voor bestaande en nieuwe projecten aan.
Door het nieuwe gebied loopt het voor iedereen toegankelijke Möllepad waarover wandelaars een 'Rondje Gaanderen' kunnen lopen en genieten van de natuur. Om dit pad te kunnen realiseren moest Prorail toestemming geven een onderdoorgang onder de spoorbrug over de Bielheimer beek te bouwen. Volgens Wim Beijer een unicum om dat voor elkaar te krijgen.
Het nieuwe gebied ligt op het oorspronkelijke rivierduinlandschap. Op het terrein liggen herstelde graanakkers met oude graansoorten. Ook komen er talrijke insecten en vogelsoorten voor.
Voor het werk dat ook in de toekomst in het gebied verricht moet worden zoekt de werkgroep De Watertap nog vrijwilligers. Voor de financiering van dit gebied en nog te verwerven gebieden heeft Buur Maakt Natuur donaties en sponsoring nodig. Er is voor De Watertap onder meer een bijdrage ontvangen van LEADER, een Europees programma dat bijdraagt aan een leefbaar en economisch vitaal platteland.
Voor 6 euro per vierkante meter kan men 'buur' van het terrein worden en ontvangt men een certificaat en eervolle vermelding. Voor 6 euro kan de stichting één vierkante meter natuur verwerven en die inrichten en onderhouden. Al het geld gaat naar de natuur.

Op www.buurmaaktnatuur.nl staat hoe men kan bijdragen door geld over te maken naar stichting Buur maakt Natuur.

Meer berichten