Er zijn plannen voor uitbreiding van kasteel Het Keldertje. Foto: PR
Er zijn plannen voor uitbreiding van kasteel Het Keldertje. Foto: PR

Ad van Liempt te gast in Nieuwscafé

Oorlog, zaterdagmarkt en Het Keldertje zondag aan bod

DOETINCHEM - Ad van Liempt is gast in het Nieuwscafé van zondag 12 mei (aanvang 14.00 uur) in de Gruitpoort in Doetinchem. De in Doetinchem wonende journalist heeft een biografie geschreven over Albert Gemmeker, in de Tweede Wereldoorlog commandant van kamp Westerbork.

Van Liempt, onder meer oud-chef van Studio Sport en bedenker van tv-programma Andere Tijden, woont sinds een jaar in Doetinchem. Gemmeker is het eerste boek dat hij in Doetinchem schreef. De commandant stond bekend als een gentleman maar tegelijkertijd zette hij 80.000 joden op transport naar Auschwitz en Sobibor.
Ook het plan om de zaterdagmarkt in Doetinchem te verplaatsen naar het stadscentrum komt aan de orde. Centrummanager Jos Tiemessen, die het plan heeft geopperd, is gast. Hij gaat in discussie met marktmeester Jan Bussing en Meta Baan. De laatste staat dinsdag en zaterdag met haar stand Thee & Kruid wekelijks op de markt. Verplaatsing van de markt zou volgens Tiemessen betekenen dat winkels en markt elkaar versterken. De marktkooplui zelf vinden dat ze prima staan op de huidige pek, bij het stadhuis van Doetinchem.
Ook gast is Pieter Witte, rentmeester van kasteel Het Keldertje, ook wel bekend als havezate Hagen. Er zijn plannen om het pand - een van de oudste in Doetinchem - uit te breiden. Dit om zo exploitatie in de toekomst mogelijk te maken. Bewoner van het huidige landgoed is jonkheer Floris Beelaerts van Blokland.
Djazzvibes, dat op 24, 25 en 26 mei wordt gehouden in Doetinchem, komt ook aan de orde. Will Nuruwe, zal er over vertellen en maakt ook muziek. Hoofdact van de komende editie van Djazzvibes is zanger Waylon. Onduidelijk is nog waar in het centrum Waylon optreedt.
Het Nieuwscafé is van De Gelderlander en wordt gehouden in de Gruitpoort. De presentatie is in handen van Erik Hagelstein en Henny Haggeman.

Meer berichten