Een proeverij van Achterhoekse streekproducten. Foto: Miriam Szalata
Een proeverij van Achterhoekse streekproducten. Foto: Miriam Szalata

Streekproduct vindt makkelijker de weg naar de horeca

Achterhoekse producten door samenwerking 'in één busje'

Door Miriam Szalata

DOETINCHEM - Coöperatie Eet Regionaal U.A. en Groothandel Combigro Helmink Foodservice trekken samen op om producten van boeren uit de Achterhoek op de kaart te zetten. Door de samenwerking kunnen boeren met hun streekproducten en de horeca elkaar makkelijker bereiken.

Streekproducten vinden redelijk hun weg naar de consument via bijvoorbeeld boeren- en landwinkels en markten. Maar de horeca is wat lastiger. Tot nog toe ontbrak het aan een goede logistiek en distributie, vertelt Annerie van Bommel, voorzitter van Eet Regionaal. Veelal brengen producenten zelf hun producten naar de restaurants. "Dan kan het dus zijn dat ze in vijf verschillende busjes achter elkaar aanrijden naar een horecaklant.''

Dat gaat nu veranderen dankzij de samenwerking met de Zutphense groothandel Combigro. Streekproducten zijn in het vervolg via deze groothandel te bestellen. Niet alleen de horeca kan de Achterhoekse streekproducten via Combigro afnemen, ook cateraars, kantines van bedrijven, instellingen en verenigingen kunnen er voor een groot deel van de producten terecht. "We zijn trots op de samenwerking'', zegt directeur Anton van der Kamp. Combigro kan de producenten veel bieden, geeft hij aan, zoals een groter afzetgebied. "Ons werkgebied is groter dan van menige producent. Wij komen ook in bijvoorbeeld Utrecht, Nijmegen en Almere.''

Van der Kamp en Van Bommel tekenden maandag de overeenkomst in de businessclub van voetbalclub De Graafschap. Behalve de streekproducenten hieven ook gedeputeerde Jan Markink en directeur Hans Martijn Ostendorp van De Graafschap een glas Achterhoekse cider op de samenwerking.

Proeverij
Eet Regionaal is opgericht voor de levering van streekproducten uit de Achterhoek en omgeving van twintig leden van de Vereniging Streekproducten Achterhoek. Zij hielden na afloop van de ondertekening een proeverij. Witlof uit Sinderen, kaas uit Lievelde, 'hazelnoga' uit Warnsveld, bier uit Bronckhorst, zuivel uit Aalten en jam uit Groenlo waren enkele van de vele uitgestalde producten.
Inderdaad veel, beaamt Michael Bink van Chocolaterie Magdalena uit Bronkhorst en Vierakker. "Mensen hebben geen idee wat we allemaal aan streekproducten hebben. Als je alles bij elkaar zou zetten, dan zou je er een supermarkt mee kunnen vullen. Dat is dan ook nog een wens van ons: een winkel met alleen maar streekproducten.''

Een van de opvallende deelnemers was De Steurhoeve uit Laren. Martin en Sandra Hoentjen lieten kaviaar proeven. "We zijn in 2013 met pootvisjes begonnen'', zegt Sandra Hoentjen. Eind 2017 hadden ze de eerste grote steuren met eitjes en kon de productie van kaviaar beginnen. "Je moet er wel een engelengeduld voor hebben'', zegt Sandra.
Een van hun afnemers is restaurant By Chiel in Zutphen. "Met kerst hadden wij kaviaar. Die heb ik zelf opgehaald'', vertelt eigenaar Chiel Dohmen. Hij is te spreken over de samenwerking tussen Eet Regionaal en Combigro. "Dit betekent dat regionale producten makkelijker te krijgen zijn. Je kunt ze nu gewoon bestellen en ze worden gebracht.''

Meer berichten