Aggie Bruens, voorzitster van de afdeling Doetinchem van de KWF Kankerbestrijding, roept vrijwilligers op om te collecteren. Foto: Gerard Bruens. Foto: Gerard Bruens
Aggie Bruens, voorzitster van de afdeling Doetinchem van de KWF Kankerbestrijding, roept vrijwilligers op om te collecteren. Foto: Gerard Bruens. Foto: Gerard Bruens (Foto: )

Collectanten gezocht voor KWF Kankerbestrijding

DOETINCHEM – De KWF Kankerbestrijding houdt op zaterdag 11 mei een landelijke actie om collectanten te werven. Ook in de gemeente Doetinchem is er vraag naar collectanten. De afdeling Doelinchem van de KWF Kankerbestrijding is daarom op die zaterdag tussen 11.00 en 14.00 uur met een informatiestand aanwezig op winkelcentrum Overstegen in Doetinchem en op het Koningin Wilhelminaplein in Wehl.

Door Josée Gruwel

"In de gemeente Doetinchem wordt elk jaar ruim twintigduizend euro opgehaald bij de collecte voor de KWF Kankerbestrijding. Dat is het hoogste bedrag van alle collectes die er hier worden gehouden", vertelt Aggie Bruens, voorzitster van het bestuur van de afdeling Doetinchem.
De collecte van de KWF Kankerbestrijding is altijd in de eerste volle week van september. Dit jaar wordt deze voor de zeventigste keer gehouden."Zo'n tweehonderd collectanten lopen hiervoor. Sommigen doen dat al jaren en jaren, zoals Maria Huybers uit Wehl, die als veertienjarige al met haar moeder meeging en nu al 55 jaar collecteert. Doorgaans zijn collectanten heel trouw, maar het is ook logisch dat er mensen afvallen en daarom zijn we nu op zoek naar nieuwe vrijwilligers."

Het werk
Aggie: "Als collectant van de KWF Kankerbestrijding krijg je eens per jaar een aantal straten toegewezen om er te collecteren. Met de KWF collectebus, waaraan een naamkaartje met de naam van de collectant is bevestigd, ga je dan langs de deuren. Gemiddeld ben je twee tot vier uur kwijt in die week. Je kunt zelf de tijd indelen. Vaak is het begin van de avond het gunstigste om te lopen."
Naast collectanten worden er coördinatoren gezocht. "We noemen dat wijkhoofden, maar die naam klinkt misschien wat zwaar. Het zijn collectanten die de collectebussen, meestal een stuk of acht, uitgeven en innemen. Zij tellen ook het geld met de betreffende collectanten en storten het geld af."

Toekomst
De KWF Kankerbestrijding gelooft in de toekomst van collecteren. "Want veel mensen hebben met de ziekte te maken of te maken gehad en geven graag geld voor kankeronderzoek. Daarnaast krijgen we door de jaarlijks terugkerende collecte ook opbrengsten binnen van particulieren of bedrijven die door de collecte herinnerd worden aan de noodzaak van sponsoring."
Een voordeel is dat de collecte eens per jaar is en een vrijblijvend karakter heeft, waardoor de gevers nergens aan vast zitten. "Nu tijdens de collecte geld geven met behulp van een QR-code ook mogelijk is, wordt het probleem van geen cash geld in huis hebben ook deels opgelost. Ook dat biedt perspectief voor de toekomst."

Zin om collectant te worden? Kom zaterdag 11 mei dan naar de stand in Overstegen of in Wehl. Men kan zich ook rechtstreeks aanmelden via info@kwfdoetinchem.nl of door Aggie Bruens te bellen via 06 22056786. Meer informatie is te vinden op www.kwfdoetinchem.nl.

Meer berichten