Op zaterdag 15 juni strijden de sterkste mannen van de wereld op het DRU-industrieterrein in Ulft in de Strongman Champions League. Foto: Simon Schutter Fotografie
Op zaterdag 15 juni strijden de sterkste mannen van de wereld op het DRU-industrieterrein in Ulft in de Strongman Champions League. Foto: Simon Schutter Fotografie (Foto: Simon Schutter)

DRU Ulft op 15 juni decor De Sterkste Man ter Wereld

Sponsors en subsidie basis voor een jaarlijks spektakel

Door John van der Kamp

ULFT – Sinds 2003 organiseert 'Stichting de Sterkste Mannen ter Wereld' in samenwerking met de Strongman Champions League één van de vijftien wedstrijden die jaarlijks over de gehele wereld worden gehouden. Dit jaar is de DRU in Ulft voor Nederland het decor van dit mondiale evenement. Op zaterdag 15 juni treedt de absolute wereldtop in de Achterhoek aan, aangevuld met een drietal atleten uit Nederland, die hiervoor een wildcard krijgen toegewezen. De Sterkste Man is bijzonder spectaculair om te zien en is gratis toegankelijk. Dit laatste wordt mogelijk gemaakt door sponsorinkomsten en gemeentelijke subsidie. Met de kanttekening dat gemeente IJsselstreek over de subsidie voor dit jaar nog een definitief besluit moet nemen.

"Onze stichting heeft geen winstoogmerk en streeft er naar om dit jaarlijks evenement gratis toegankelijk te houden voor het publiek. De atleten maken er elk jaar weer een mooie en sfeervolle wedstrijd van. Ook dit jaar wordt de wedstrijd op RTL7 uitgezonden, naast ons eigen online tv-platform. Ook op internationale tv-zenders is dit mondiale event wereldwijd te zien", vertelt organisator Paul Rabelink.
De opzet van deze wedstrijd is vergelijkbaar met die van de autosport, de Formule 1. Per wedstrijd kunnen atleten punten verdienen en de atleet met de meeste punten wordt als winnaar van het overall klassement uitgeroepen. Hij draagt dan een jaar lang de titel Strongman Champion.
De atleten gaan op zaterdag 15 juni in Ulft de strijd om de punten aan, en dat is gratis te bekijken voor de toeschouwer. "Er zijn grote bedrijven die ons jaarlijks ondersteunen. Anders is dit niet te doen. Het is gemakkelijk om deze wedstrijd in een grote stad als Amsterdam of Rotterdam weg te zetten, want dit wil iedereen hebben. Met meer dan 1 miljard kijkers; dat is erg veel. Een betere exposure voor de Achterhoek kun je niet krijgen", aldus medeorganisator Frank Visser, die sponsoren zoals Clemens van Lent van de Flexfactory en Hennie van der Most van Kernwasser Wunderland extra noemt. "Zij zijn ons al jaren trouw. De atleten overnachten altijd in hotel Kalkar. Van 'La Souris' worden weer twee scooters omhooggetild. Die zijn op zo'n lift gebouwd. Dat leeft veel meer dan dat de sporters een dood gewicht liften."
Het programma wordt begin juni bekend wordt gemaakt, meldt Paul Rabelink. "Dit jaar komen drie ex-wereldkampioenen, daar zitten mannen bij van over de twee meter en tweehonderd kilo. Dat hoef je niet mooi te vinden, maar dat is wel indrukwekkend, al heb je niets met deze sport. En om onze bezoekers dat spektakel te kunnen aanbieden, hebben we de gemeente en het bedrijfsleven nodig. Met de gemeente zijn we nog in onderhandeling over de subsidie. Ik hoop dat het nog rond komt. "We zetten wel de Achterhoek op de kaart. Samen doen, daar staan we voor in de Achterhoek. Een goed voorbeeld is Juliette Hofman van de DRU. Zij heeft zich zo ingespannen om deze wedstrijd daar weer te krijgen. De Achterhoekers helpen elkaar, daar ben ik heel blij mee", sluit Paul Rabelink af.
De Strongman Champion League wedstrijd op het terrein van de DRU Cultuurfabriek in Ulft is de vierde in reeks van vijftien wedstrijden die wereldwijd worden gehouden. De tribunes staan dichtbij de meeste onderdelen die worden afgewerkt. Na de wedstrijd is er tijd voor de toeschouwers om met de atleten op de foto te gaan.

Meer berichten