Vlinderbloemen van Stap om politie op te vrolijken

Jan Stap. Foto: PR
Jan Stap. Foto: PR

DOETINCHEM - Sinds kort hangt er een echte 'Stap' achter de balie in de ontvangsthal van het bureau van het politiebureau in Doetinchem. Een vrolijk makend, kleurig, non figuratief schilderij. Het verhaal over waarom en hoe het daar kwam is bijna net zo bijzonder als het schilderij zelf.

Door Bert Vinkenborg

Stap, geboren en getogen Doetinchemmer (1930) en in zijn eigen woorden een ras-Achterhoeker, iets waar hij trots op is, begon in 1950 als fotograaf. "Voor mijn broodwinning en uit liefde voor het vak." Eigenlijk had hij naar de Kunstacademie in Arnhem zullen gaan waar hij al vanaf 1948 ingeschreven stond. Familieleden waarschuwden hem dat daarmee geen droog brood te verdienen viel en hij belde de academie daarom weer af. Van schilderen kwam daarna de eerste tientallen jaren weinig of niets meer. Stap: "Toen ik fotografeerde had ik geen tijd voor schilderen. Ik werkte bijna honderd uur per week en had zo'n driehonderd bruidsreportages per jaar. Maar toch lag mijn hart bij het schilderen en bij het antiek."
Het schilderij dat nu de wand siert bij de politie dankt zijn bestaan aan een andere passie van Jan. Er wordt in de media regelmatig bericht over hoe slecht het met de vlinders en de bijen gaat. Jan besloot een kleine bijdrage te leveren om daar wat aan te doen en zaaide achter zijn huis vijftig vierkante meter in met een zaadmengsel speciaal voor bijen. Behalve massa's bijen, hommels en vlinders kreeg hij ook een kleurenpalet van bloemen als beloning voor zijn inspanning. Deze kleuren werden de inspiratie voor het schilderij dat nu bij de politie hangt.
Waarom bij de politie? Jan: "Ik las in de krant over allerlei onaangename dingen die de politie meemaakt en dacht dat die wel wat konden gebruiken om vrolijk van te worden. Eerst wilden ze het niet van mij aannemen, maar ze hebben uiteindelijk een uitzondering gemaakt en het geaccepteerd. Toch wel eervol vond ik."
Stap doet met een schilderij mee aan de wedstrijd Lang Leve Rembrandt die dit jaar door het Rijksmuseum is uitgeschreven. Van amateur- tot professionele kunstenaar en van jong tot oud kan iedereen een zelfgemaakt kunstwerk inzenden dat geïnspireerd is door Rembrandt. Wellicht horen we nog meer van Jan Stap als de uitslag van de wedstrijd bekend wordt gemaakt.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten