Burgemeester Boumans bij de opening van bezoekerscentrum WOII. Foto: Bert Vinkenborg
Burgemeester Boumans bij de opening van bezoekerscentrum WOII. Foto: Bert Vinkenborg (Foto: )

Bezoekerscentrum Doetinchem Herdenkt geopend

DOETINCHEM - Het bezoekerscentrum Doetinchem Herdenkt in de voormalige aula van de algemene begraafplaats aan de Eerste Loolaan werd op dinsdag 19 maart door burgemeester Mark Boumans geopend na een inleiding door voorzitter Karel Berkhuysen.

Door Bert Vinkenborg

Deze openingsdatum werd bewust gekozen omdat op 19 maart 1945 het eerste van drie bombardementen op Doetinchem plaatsvond; twee weken voor de bevrijding door het Canadese leger op 2 april. Het doel van deze eerste aanval was de spantenfabriek Nemaho waar Duitse vrachtwagens werden gerepareerd. Daarnaast was er ook een bombardement op een Duits verbindingscentrum in de stad. Dat doel werd echter gemist en de bommen troffen een deel van de Waterstraat. Op 21 en 23 maart volgden nog twee bombardementen op de stad.
Het centrum zal worden opengesteld voor speciale groepen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Doetinchem in de oorlog. Van tijd tot tijd is er ook nog openstelling voor mensen die op eigen initiatief willen komen. Secretaris/penningmeester Arie Kappert van de stichting Doetinchem Herdenkt vertelde het verhaal van de Britse luchtmachtmilitair Peter Thorne, navigator bij de Royal Air Force, die met een Halifax bommenwerper in 1943 bij Hamburg werd neergeschoten, krijgsgevangen gemaakt en weer ontsnapte. Na verschillende omzwervingen belandde hij in Nederland. Na daar opnieuw gevangen te zijn genomen werd hij bij zijn laatste ontsnappingspoging op 2 februari 1945 vanuit een trein die hem naar een Duits kamp zou brengen waarschijnlijk doodgeschoten. Zijn graf bevindt zich nu op de begraafplaats aan de Loolaan tussen de andere geallieerde oorlogsgraven. Tijdens zijn bombardementsvlucht was hij pas 18 of 19 jaar.
Een bijzondere gast tijdens deze opening was Herbert Kleipass, van de Geschichtsverein Emmerich (historische vereniging), historicus, directeur van het museum Emmerich, en oud-voorzitter GvE.
Burgemeester Boumans opende het centrum door vijf keer de klok van de aula te luiden. In zijn speech legde hij onder meer de nadruk op de betekenis van een bezoekerscentrum als dit voor jongeren om de herinnering aan de oorlog en wat er toen gebeurd is levend te houden. Na de opening kreeg hij een rondleiding door Arie Kappert.

Meer berichten