Foto:

Herdenking Doetinchemse bombardementsdoden

DOETINCHEM - Alle dodelijk slachtoffers van de bombardementen die Doetinchem op 19, 21 en 23 maart 1945 troffen, worden op donderdag 21 maart herdacht met een bijeenkomst in de Catharinakerk in Doetinchem.

Tijdens de herdenking zijn er diverse sprekers, onder wie burgemeester Mark Bouwmans, leerlingen van het Rietveldlyceum en mevrouw Ans van As-Berendsen, die als 11 jarig meisje getuige was van de bombardementen. Theo Rougoor vertelt over gesprekken met nabestaanden, de torenhaan, de vredesklok bij het gemeentehuis en het herdenkingsraam in de kerk waar bloemen zullen worden gelegd.
Het geheel wordt omlijst met passende muziek van Henry Purcell en Antonio Vivaldi, waarbij ook beelden worden getoond van de grote ravage die de bombardementen in de binnenstad aanrichtten. De herdenking wordt afgesloten met het door Teun van de Steeg in 2018 gecomponeerde 'Requiem voor Doetinchem'.
Medewerking wordt verleend door een koperkwartet met trommelaar onder leiding van Gerrit Klein Hulze en het strijkkwartet van Muziekschool Oost Gelderland met sopraan Annette Weterings. De muzikale leiding berust bij pianist-dirigent Teun van de Steeg.
De bijeenkomst, van 20 tot 21 uur, wordt aangeboden door de Stichting Catharina Cultureel in samenwerking met de gemeente Doetinchem, het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en de Stichting Doetinchem Herdenkt. De toegang is vrij.

Meer berichten