Na ruim twintig jaar verlaat dominee Kees de Jong de christelijk gereformeerde kerk in Doetinchem. Foto: Walter Hobelman
Na ruim twintig jaar verlaat dominee Kees de Jong de christelijk gereformeerde kerk in Doetinchem. Foto: Walter Hobelman

Dominee De Jong neemt afscheid van CGK in Doetinchem

DOETINCHEM - Ruim twintig jaar is dominee Kees de Jong verbonden geweest aan de christelijk gereformeerde kerk (CGK) in Doetinchem. Op zondag 24 maart neemt de gemeente afscheid van haar dominee, omdat deze is beroepen in Huizen en daar begint aan een nieuwe uitdaging. Dit gaat vanzelfsprekend gepaard met gemengde gevoelens.

Door Walter Hobelman

"De gemeente die ik achterlaat is warm en hartelijk", vindt de dominee. "Toen we met ons gezin in 1998 hier kwamen was dat al het geval en dat is nooit veranderd." De dominee, die is geboren in Haarlem, had al op jonge leeftijd het verlangen om predikant te worden. "Mensen helpen om vanuit de bijbel te leven vond en vind ik erg intrigerend. Of dat nu met jongeren is tijdens de catechisatie, of met ouderen in persoonlijke gesprekken, dat maakt niet uit. En ook het preken vind ik heerlijk om te doen."
Volgens de voorganger is 'het geloof' nog steeds relevant, ook voor jongeren. Hij ziet dat in zijn eigen kerk waar gemeenteleden van alle leeftijden te vinden zijn. "Juist onder jongeren is geloof weer een relevant onderwerp. Wel op een andere manier dan vroeger. De beleving is misschien anders, maar de vragen zijn nog steeds hetzelfde. Samen op zoek gaan naar antwoorden om van 'geloven' een persoonlijk 'geloof' te maken vind ik mooi."
In de loop van de jaren is de kerk veranderd. "Dat is in feite niets nieuws, dat is altijd al zo gegaan", vindt de dominee. "Onze geloofsgemeenschap zit nu weer in een proces waarin nagedacht en gesproken wordt over het van betekenis zijn voor de gemeenteleden en voor de mensen om ons heen. Daar is nu een missionair team voor opgezet dat antwoord zoekt op vragen als 'wat willen we zijn?' en 'wat mogen we betekenen voor de mensen in Doetinchem en omgeving?' Het is zijn geen gemakkelijke vragen maar ze zijn wel belangrijk om hier mee aan de slag te gaan."
De CGK in Doetinchem heeft een rijke historie en de gemeente heeft een stabiel ledenaantal. "Heel divers, het is een mooie mix tussen gezinnen met jonge kinderen en ouderen. De enige groep die we op dit moment een beetje missen zijn de veertigers." De diversiteit vraagt wel om een andere invulling van bijvoorbeeld de zondagse liturgie. "Meegaan in de tijd en van betekenis zijn voor iedereen vraagt soms begrip wanneer er dingen veranderen in de vorm. Dat gaat over het algemeen heel goed gelukkig."
Zondag 24 maart wordt er in een speciale dienst afscheid genomen van de dominee en zijn vrouw. "Er is een afscheidsdienst die om 11.30 uur begint. Iedereen is hierbij van harte welkom. Aansluitend is er een receptie en vervolgens begint er om 14.30 uur een sing-in die duurt tot 15.30 uur", weet de predikant te vertellen. Er is nog geen nieuwe opvolger benoemd, voorlopig wordt de gemeente door een pastoraal werker vanuit het landelijk kerkverband ondersteund.
De Christelijk Gereformeerde Kerk is te vinden aan de Eikenlaan 10 in Doetinchem. De gemeente bereidt zich voor op een verbouw van de kerk en gaat binnenkort een evangelisatieproject op zetten. Elke zondag zijn er twee diensten, om 10.15 uur en om 17.00 uur. Deze zijn ook via internet te beluisteren.


www.cgkdoetinchem.nl

Meer berichten