Tweede Kamer-lid Jasper van Dijk tijdens zijn speech. Foto: Bert Vinkenborg
Tweede Kamer-lid Jasper van Dijk tijdens zijn speech. Foto: Bert Vinkenborg (Foto: )

Bedrijfscultuur bij Laborijn onder vuur in Driekoningenkapel

DOETINCHEM - In de Driekoningenkapel in Doetinchem vond op vrijdag 13 maart een door de SP georganiseerde manifestatie over de perikelen rond Laborijn plaats. Voor een aandachtig gehoor sprak Jasper van Dijk, lid van de Tweede Kamer voor de SP. Volgens organisator Hans Boerwinkel, fractieleider van de SP in de Doetinchemse gemeenteraad, zijn toch nog mensen weggebleven uit angst herkend te worden en daardoor in problemen te raken.

Door Bert Vinkenborg

Jasper van Dijk houdt de gewenste situatie voor klanten van een organisatie als Laborijn aan tegen de werkelijkheid. Volgens hem is de bedrijfscultuur bij Laborijn verkeerd en is die niet van de ene dag op de andere ontstaan. Er worden binnen afzienbare tijd onderzoeken gedaan. Een door Laborijn zelf en wellicht nog een in opdracht van gemeente Oude IJsselstreek waar de raad unaniem voor een onafhankelijk onderzoek stemde.
Heini Peters, fractieleider van de SP in de raad van gemeente Oude IJsselstreek wacht af wat de resultaten worden van deze onderzoeken. Op maandag 18 maart komen de raden van de deelnemende gemeenten eerst nog bijeen bij Laborijn. Het zal afhangen van de uitkomst daarvan of Oude IJsselstreek doorgaat met een eigen onderzoek. Peters zegt zich te realiseren dat twee onderzoeken verschillende resultaten kunnen opleveren. Volgens hem zal een cultuuromslag bij Laborijn niet simpel zijn. Nu is de bedrijfscultuur daar volgens hem behoorlijk ziek.
In het dagelijks bestuur van Laborijn zitten nu drie wethouders namens de deelnemende gemeenten. Ook in het algemeen bestuur zitten alleen collegeleden en geen raadsleden. De raad is de hoogste macht binnen een gemeente maar die heeft dus slechts een beperkte invloed bij Laborijn en gaat niet over het beleid van die organisatie. De tweespalt tussen de macht van de gemeenteraad en de afspraken binnen Laborijn wordt daarmee zichtbaar.
Peters: "Wat we willen bereiken is een onafhankelijk onderzoek en niet om een bestuur of directie naar huis te sturen. Mocht echter blijken dat het bij Laborijn structureel fout zit dan moet je wel met een schone lei opnieuw kunnen beginnen."

Meer berichten