Soldaten poetsen de Sherman M4A4 tank, voor de werkplaats van Tieleman op 22 november 1945. Deze tank staat nu aan de Torontostraat in Doetinchem (Foto: Collectionscanada)
Soldaten poetsen de Sherman M4A4 tank, voor de werkplaats van Tieleman op 22 november 1945. Deze tank staat nu aan de Torontostraat in Doetinchem (Foto: Collectionscanada)

Nieuwe Kronyck is uit

ZELHEM/DOETINCHEM - De nieuwe Kronyck ligt al weer een paar weekjes in de winkel. Het gezamenlijke kwartaaltijdschrift van drie historische verenigingen is te verkrijgen bij Raadgeep en Berrevoets en het Stadsmuseum in Doetinchem, bij drogisterij DEO in Gaanderen en bij The Readshop in Zelhem.

In het kwartaaltijdschrift van de historische verenigingen Deutekom, Salehem en Gander wordt deze keer uitgebreid ingegaan op de opgegraven Kazemat en de structuren daaromheen bij de voormalige Hamburgerpoort in Doetinchem. Maar ook schatten onder de grond worden belicht, want er zijn nog veel meer interessante opgravingen geweest, waar destijds niet mee gedaan is. Jacob Schreuder dook in de materie, het lezen waard.

Het boek Ondankbare Grond wordt besproken door Harry Krul. De lotgevallen van de familie Salemink en de diverse facetten van het boerenleven vanaf circa 1600 tot nu bieden een interessante inkijk in de voorbije historie.

De buurt Kleintjeskamp in Doetinchem heeft altijd borg gestaan voor prachtige volksverhalen. In de jaren twintig van de vorige eeuw werden hier huizen gebouwd naar voorbeeld van een soort tuindorp Amsterdamse stijl. Rob Lureman sprak met bewoners en oud-bewoners, met de voormalige directeur Volkshuisvesting en uiteraard met de 'burgemeester' van de wijk, George Buttner.

De bevrijding was voor iedereen fantastisch en men was de bevrijders dan ook buitengewoon dankbaar. Maar die blijdschap en dankbaarheid kregen ook een donkere kant. De schattingen over het aantal buitenechtelijke geboorten in Nederland zitten tussen 5.000 en 7.000 kinderen. Marcel Pelgrom vertelt over zijn tante Johanna, waarvan de lotgevallen samenvielen met die van een Canadese soldaat van het Fort Garry Horse regiment.

Redacteur Co Roording sprak met dokter A. Brok, bedrijfsarts en sportarts, en tekende samen met hem de herinneringen aan zijn werkzame periode op. Ongetwijfeld zullen velen bij hem op spreekuur zijn geweest.

IJzevoorde is tegenwoordig een bescheiden buurtschap aan de Loordijk. Oorspronkelijk was het echter de grootste buurtschap van Ambt-Doetinchem. Het inspireerde Bert Vinkenborg om onderzoek te doen naar de naam IJzevoorde, die waarschijnlijk niets te maken heeft met ijzer en voorde, maar met een familiegeslacht: het geslacht Isenvorde.

In Gaanderen was het in de loop der tijd een komen en gaan van lagere scholen. Harry Krul vertelt daarover en over het ontstaan van MFA 'Gaanderwijs'
Kronyck besluit met een artikel van Co Roording over een halve eeuw volleybal in Doetinchem, Orion vijftig jaar!

Meer berichten