Foto: Nick Oostendorp

Klimaatspijbelaar

Als de wind om de Walmolen giert, heeft Toosje haar neefje aan de telefoon. Hij vertelt enthousiast over zijn tocht naar het Malieveld. "Helemaal met een bus vanuit Zuid-Limburg naar Den Haag. Lekker chillen onderweg, chips erbij en drinken! En eenmaal daar een eind gelopen en 'CO2 weg ermee' gescandeerd. Beetje swingen en springen op het gras van het Malieveld en je beseffen dat daar al tig beroemdheden op hebben gelopen, zoals The Rolling Stones en Coldplay. Gaaf dat ik daar nou ook stond. En voor een goed doel!"
Toosje: "En Mannie, voelde je je een klimaatspijbelaar?"
"Nee, Toosje. We 'hadden toestemming van school. Onze rector vond het een goed initiatief. En denk maar niet dat we niks geleerd hebben donderdag. Aardrijkskunde: de route naar de regeringsstad, geschiedenis: de grootste massademonstratie daar ooit was op 29 oktober 1983, 550.000 mensen waren er toen tegen de plaatsing van nieuwe kernwapens in Nederland. Nederlands: de hele dag kort en krachtig de belangrijkste gegevens doorsturen naar achterblijvers, economie: berekenen hoeveel man er werkelijk op het grasveld van 550 bij 200 meter kunnen, cultuur: de creatiefste spandoektekst ontdekken. Hoe vind je deze: 'Hoe warmer de aarde, hoe minder koud ons bier.'
Toosje glimlacht. "Je bent een kanjer," zegt ze, "dat je daar naartoe bent gegaan, met waterkoude en die smerige wind."
"We hebben met z'n allen gesprongen om warm te blijven."
"Ja, dat zag ik op het journaal. Al die scholieren bij elkaar, een tof gezicht."
"Iets van drieduizend of zo. Best weinig voor heel Nederland."
"Maar Mannie, heb je nou behalve te pleiten voor snellere maatregelen van de regering voor een beter klimaat ook voor jezelf donderdag een statement gemaakt?"
"Wat bedoel je?"
"Nou, heb je 's morgens korter onder de douche gestaan, heb je tweedehands kleding aangetrokken, ben je onder protest in de bus gestapt omdat reizen met de trein toch beter is voor het klimaat, ben je op de terugweg niet naar McDonald's gegaan voor je favoriete Double Big Tasty met Bacon?"
Het is even stil aan de lijn.
Dan klinkt: "Tóóóóóóósje, jij bent echt errug!"

Flox Bos

Meer berichten