Ook kinderen vonden het leuk tijdens de open dag in De Kruisberg. Foto: Burry van den Brink
Ook kinderen vonden het leuk tijdens de open dag in De Kruisberg. Foto: Burry van den Brink (Foto: )

Open dag voormalige bajes De Kruisberg drukbezocht

DOETINCHEM - Voor Suzanne ter Harmsel, organisator van de open dag in de voormalige gevangenis De Kruisberg, kan aan het begin van de middag de dag eigenlijk al niet meer stuk. Hoewel er aan de drie ingangen geen tellingen worden gehouden schat ze toch dat er aan het eind van de open dag wel zo'n 3.000 tot 5.000 bezoekers binnen zullen zijn geweest.

Door Bert Vinkenborg

De meesten komen kennelijk uit nieuwsgierigheid om de monumentale gebouwen met hun lange geschiedenis met eigen ogen een keer van binnen te kunnen zien. Toch hoopt Suzanne dat er ook gegadigden bij zijn voor de nog vacante plekken in het complex. Nu zijn er al vijftien gebruikers met een breed scala van activiteiten.
De huurprijs voor een van de nog beschikbare werkplekken bedraagt 60 euro per vierkante meter per jaar, verhoogd met 20 euro servicekosten. Voor werkplaatsen ligt de prijs wat lager.
Nu al is er een grote verscheidenheid van huurders. Suzanne ter Harmsel: "We proberen wel een zekere balans te houden. Huurders kunnen elkaar ook versterken." De toekomst van het complex is nog onzeker. Nu ligt er een tijdelijke afwijking van het bestemmingsplan op. Verhuurder is De Klabath BV, een onderneming gespecialiseerd in beheer en tijdelijke verhuur van leegstaand vastgoed en in die rol partner van de Rijksvastgoeddienst, de organisatie die namens de rijksoverheid vastgoed beheert. De Rijksvastgoeddienst is de grootste en meest diverse vastgoedorganisatie van Nederland met een groot aantal kapitale objecten in portefeuille.
Over enige tijd zal ook de Kruisberg te koop worden aangeboden. De aanbesteding daarvan moet echter nog starten. Bij de objecten die op de website van de Rijksvastgoeddienst worden aangeboden wordt De Kruisberg nog niet genoemd.
De buurt volgt de ontwikkeling vanzelfsprekend met argusogen. In deze mooie wijk van Doetinchem zit men niet te wachten op verrommeling en onrust. Het credo van de Rijksvastgoeddienst luidt "In samenwerking met en met oog voor de omgeving". Als er in de toekomst een nieuwe eigenaar gevonden wordt zullen de huidige huurders naar verwachting het veld moeten ruimen. Dat kan nog wel even duren en voordat het zover is heeft de gemeente ook nog een stem in het kapittel als het gaat om een definitieve bestemming.

Meer berichten