Het aanvoerders-duo Dave Ankersmit en Lucas Breukelaar van sc Varsseveld. Foto: John van der Kamp
Het aanvoerders-duo Dave Ankersmit en Lucas Breukelaar van sc Varsseveld. Foto: John van der Kamp

Varsseveld wil ongeslagen status behouden tegen laagvlieger DVC'26

Derby op Sportpark Oberink

Door John van der Kamp

VARSSEVELD – Aankomend weekend wordt na een korte winterstop ook het amateurvoetbal hervat. Op Sportpark Oberink staat de derby in de 2e klasse I van het zondagvoetbal tussen sc Varsseveld en DVC `26 op het programma. Varsseveld heeft zich in het eerste deel van de competitie in de subtop van de ranglijst genesteld. Vooral in eigen huis maakt het team van trainer Jos Heutinck een ijzersterke indruk en bond zelfs Orion, de koploper, aan de zegekar. De ongeslagen status thuis wil men zolang mogelijk vasthouden, laat het aanvoerders-duo Dave Ankersmit en Lucas Breukelaar weten.

"We hebben onder onze trainer Jos Heutinck stappen gemaakt. We waren in het verleden gewend de lange bal te hanteren. In het spelsysteem dat we nu spelen, zijn we voetballend gegroeid. Meer het combinatievoetbal, en dat heeft geresulteerd in punten. We staan verdienstelijk op plek zes. Ik denk dat het een mooie tweede seizoenshelft kan gaan worden en dat we ons verder kunnen gaan ontwikkelen in het spelsysteem waar we dit seizoen mee zijn begonnen", laat Dave Ankersmit, de 28-jarige aanvoerder van Varsseveld weten. Hij speelt dit seizoen centraal achterin, samen met routinier Martijn ten Brinke. "Met Martijn was het wel even wennen, maar het gaat steeds beter."
Lucas Breukelaar vervult de rol als tweede aanvoerder en vertelt dat met het aanstellen van Heutinck Varsseveld anders en met succes is gaan voetballen. "Het is wel een beetje met vallen en opstaan gegaan, ook in wedstrijden waar we dachten dat we verder waren en daarin terugvielen. We zijn nu completer als team. Voorheen was het hard werken, soms een leuke counter en vooral genoten ze hier van de slidings. We zijn nog groeiende. Spelers die zich nog individueel aan het ontwikkelen zijn en anders over het voetbal nadenken. Dat is een voorwaarde om goed voetbal te spelen. Je moet snappen wat we doen en in ons hoofd hebben we die stappen gemaakt", concludeert Lucas Breukelaar, die als controlerende middenvelder al vier keer doeltreffend is geweest.
Waar diverse clubs zijn afgereisd voor een trainingskamp in het buitenland, verbleef de selectie van Varsseveld in haar eigen vertrouwde omgeving. Naast enkele trainingen werden twee oefenwedstrijden gespeeld. In Hengelo tegen tweedeklasser ATC'65 werd met 5-2 verloren en afgelopen zaterdag was eersteklasser Longa '30 ook te sterk (4-1). "De echte wedstrijdscherpte ontbrak nog een beetje. Die had onze tegenstander ATC wel. Voetballend vond ik het een zeer goede tegenstander. We hebben te weinig gebracht. We liepen snel achter de feiten aan", aldus de 22-jarige Lucas Breukelaar, die binnenkort een masteropleiding Bedrijfskunde gaat volgen in Amsterdam, maar op trainingsdagen terugkeert naar de Achterhoek. Dave Ankersmit vindt dat Longa geflatteerd had gewonnen. "We hebben zelf ook een aantal kansen gehad. Luke Groot Wassink scoorde de enige treffer bij ons".

Zondag wacht de derby thuis tegen DVC'26. Op papier lijkt het 'appeltje-eitje' te worden. De resultaten op eigen veld liegen er niet om. Toch waken de twee aanvoerders voor onderschatting. "Met het winnen van de wedstrijden tegen Orion, Concordia, Spero en VIOD hebben we een goede reeks neergezet. Maar daarna verloren we in de Achterhoek Cup thuis met 2-0 van DVC'26, ondanks dat we die wedstrijd compleet in handen hadden. Ook tegen AZC uit valt het net verkeerd. DVC staat nu in de gevarenzone. Het is alles of niks voor hun, die moeten volle bak ertegenaan en dat kan ook ons de kop gaan kosten. We moeten ervoor zorgen dat we gefocust en scherp blijven", vertelt Dave Ankersmit. Lucas Breukelaar is verbaasd dat DVC'26 niet hoger op de ranglijst staat en weet dat in het tweede deel van de competitie de mindere clubs extra gemotiveerd zijn. "Van DVC'26 had ik wel verwacht dat zij weer een periode gaan pakken. Vorig jaar pakten zij de derde periode en zijn vijfde geworden, met een jonge ploeg. Ik had ze nu echt een stuk hoger verwacht. Je ziet vaak in de tweede seizoenshelft wat meer opmerkelijke uitslagen. Ploegen die onderin staan, gaan best wel een paar keer winnen, dat zie je niet aankomen. Belangrijk is dat ze dat niet tegen ons gaan doen". Dave Ankersmit hoopt op een goed vervolg van de competitie: "We hebben nu bijna iedereen gehad, als je deze lijn door kunt zetten, dan kunnen we best op een mooie positie eindigen, bovenin de middenmoot. En misschien zit er wel meer in, dan gaan we er vol voor. Als ik ons team nu zie voetballen en de kwaliteiten die we hebben, kunnen we een stabiele tweedeklasser worden. Dat moet ook ons streven zijn", aldus Dave Ankersmit, die in Doetinchem werkzaam is bij IBB-installatietechniek. Scheidsrechter bij deze wedstrijd is Vincent Barrett uit Deest. Aftrap is om 14.00 uur.

Meer berichten