Het bestuur van de ECDD tekent het contract met Tenten Solar voor de levering en bouw van de zonne-installatie op het dak van Prakticon. Foto: PR
Het bestuur van de ECDD tekent het contract met Tenten Solar voor de levering en bouw van de zonne-installatie op het dak van Prakticon. Foto: PR (Foto: )

Zonnepanelen op dak Prakticon voor wijkbewoners de Pas en Schöneveld

DOETINCHEM - Op 2 januari is de definitieve opdracht gegeven tot plaatsing van 476 zonnepanelen op het dak van de praktijkschool Prakticon aan de Spoorstraat in Doetinchem. Eigenaar van de panelen is de Energie Coöperatie Duurzaam Doetinchem u.a. (ECDD) Vorige maand hebben zich 50 buurtbewoners uit de wijken Schöneveld en de Pas aangemeld als lid. De installatie wordt de komende maanden door Tenten Solar uit Lichtenvoorde aangelegd.

Vanaf het allereerste begin in 2018 is er veel enthousiasme geweest voor het initiatief om de wijk duurzamer te maken door slim de energie van de zon te gebruiken. Dit heeft er toe geleid dat de vraag naar certificaten groter is dan waar de ECDD op dit moment aan kan voldoen.

De ECDD maakt gebruik van de door de overheid ingevoerde postcoderegeling, de leden van de coöperatie - zijnde de mensen die de panelen hebben gekocht - hoeven vijftien jaar lang geen energiebelasting te betalen over de door hun panelen opgewekte stroom. Zij krijgen aan het einde van het jaar deze belasting terug van hun energieleverancier.
De Energie Coöperatie Duurzaam Doetinchem levert tegen een bepaald tarief de opgewekte stroom aan AGEM. De leden van de ECDD bepalen eenmaal per jaar in een ledenvergadering wat er met die omzet gebeurt. Naast teruggave van de belasting delen zij dus ook in de netto financiële opbrengst van de zonnepanelen.
De mensen die zich voor certificaten hebben aangemeld maar die geen certificaat meer konden kopen, zijn op een wachtlijst gezet. De ECDD gaat bij voldoende belangstelling op zoek naar geschikte daken in het postcoderoosgebied.

Meer berichten