Molendraai

Vliegstorm

Toosje appte vrijdag tegen de avond: een half uur vertraging. Even later: Ons vliegtuig, dat van Weeze kwam, deed drie pogingen om te landen en is doorgevlogen naar Athene. Er woedt hier op Thessaloniki een sneeuwstorm, maar Lufthansa en Aegean Airlines landen wel. We krijgen straks meer informatie.
Maar die info bleef uit.
Tegen elven: Vannacht niets, we moeten afwachten, blijven op de luchthaven. Men wilde ons de nacht laten doorbrengen in een koude hal zonder stoelen.
Om half vier 's nachts: We mogen naar een hotel, maar moeten om zeven uur aan het ontbijt zitten want om acht uur vertrekken alle 189 passagiers met bussen zonder winterbanden naar Athene. Met dit weer tien uur reizen. Ze lijken wel gek, er zijn gezinnen met kinderen bij en oude mensen.
Toosje besloot om op de luchthaven te blijven. Ze voelde zich veilig bij een groep medepassagiers, maar deed geen oog dicht. Tegen achten stond iedereen te wachten op de bussen, maar die kwamen niet. De politie verbood de tocht.
Er kwam info: Om tien over elf vliegen we. Weer wachten. Toen de 189 passagiers wilden boarden, bleek de vlucht niet voor hen bestemd. U vertrekt nu om half zeven, werd er gemeld. Weer acht uur wachten. Toosje keek op de iPhone en zag dat er geen vlucht gepland stond op die tijd. Dat bleek te kloppen, vier uur later werd de vlucht gecanceld. Mensen konden hun geld terugkrijgen of omboeken naar een andere luchtvaartmaatschappij. Een reden werd niet gegeven.
Woedende passagiers bestormden de politiepost op de luchthaven en belden met de Duitse ambassade. Toen, voor Toosje na 21 uur wachten, kregen alle passagiers een bon van vijf euro om iets te eten en te drinken. Toosje grapte dat ze een halve kop koffie en een halve sandwich ging halen. Eenmaal aan de beurt waren eten en drinken op.
Inmiddels was de situatie in de vertrekhal onhoudbaar. De passagiers voelden zich misleid. Omboeken bleek problematisch. Verantwoordelijken werden ter verantwoording geroepen. Er kwam nieuws: Iedereen kon naar een hotel. Zondag werd er gevlogen. Zo geschiedde.
Nooit meer Ryanair, zuchtte Toosje toen ze zondagmiddag aan de keukentafel zat.

Flox Bos

Meer berichten