Eerste Elver-speelfilm in première

Gemaakt door en met bewoners

NIEUW-WEHL - Tien bewoners van Elver hebben het afgelopen jaar intensief samengewerkt. Een spannende speelfilm is het resultaat en die gaat zaterdag 12 januari in première, bij de Gruitpoort in Doetinchem. En een dag later in Banningshof in Nieuw-Wehl voor iedereen van Elver. Met limousines en de rode loper voor de acteurs.

Het script is samen met de filmregisseur en in nauw overleg met de acteurs geschreven. Acteur Dewi: "Iedereen zal mij straks herkennen. Dat wilde ik altijd al heel graag!"
Begin 2018 diende filmregisseur Jorn samen met het team Vrije Tijd het idee voor een eigen speelfilm in bij HandicapNL. Deze organisatie ondersteunt projecten die mensen met een beperking leren om zelf regie te nemen. In het voorjaar kwam het goede nieuws: het maken van de speelfilm met bewoners was akkoord. Dankzij de financiële bijdrage kon de speelfilm gerealiseerd worden.
Filmregisseur Jorn: "Samen met Vrije Tijd zijn alle woningen benaderd met de vraag wie in de film wilde spelen. Daar kwam een leuke en wisselende groep bewoners uit. De één had al ervaring, de ander nog helemaal niet. Ik had van te voren geïnventariseerd waar de interesses van de bewoners lagen. Daar kwam uit: Bassie en Adriaan, Flikken Maastricht en muziek. De film gaat daarom over een boef, politie en een band. Vervolgens hebben we draaidagen ingepland en was het flink oefenen voor bewoners." Acteur Steven: "Ik had al wat ervaring bij de toneelclub waar ik jaren heb gespeeld, dus ik vond het niet heel spannend."

Hechte groep
"Het is leuk om te zien hoe de bewoners groeien. In het begin is het onwennig maar inmiddels zijn ze een hechte groep die een sterke band heeft. Ze zijn ontzettend puur, open en oprecht. Als ze het niet leuk vinden dan hoor je het ook. Soms moest een opname een paar keer over, maar daarover hoorde je de bewoners niet," zegt Jorn.
Zaterdag gaat de film in première bij de Gruitpoort in Doetinchem. De acteurs worden samen met hun introducés om 10.30 uur verwacht. De film wordt dan getoond in de bioscoopzaal en na afloop is er gelegenheid om de acteurs te ontmoeten. Dewi: "ik kijk daar naar uit. Dan neem ik ook mijn familie mee." Zondag 13 januari om 15.00 uur is de tweede première, voor iedereen van Elver, in Banningshof. De acteurs worden opgehaald met een limousine en de rode loper ligt voor ze klaar. Steven is er klaar voor: "ik heb er zin in!"

Meer berichten