Ernest Shackleton en zuidpool in Kunst- & Filosofiecafé

DOETINCHEM - De 18 Minuten Man is op zondag 20 januari weer bij het Kunst- & Filosofiecafé in Doetinchem. Ditmaal vertelt hij een verhaal over Ernest Shackleton en de zuidpool.

Hoewel de oude Grieken al het bestaan vermoedden van een continent op het zuidelijk halfrond, wordt de zuidpool pas in 1820 ontdekt. Daarmee is dit werelddeel het laatste stuk land dat door mensen in kaart wordt gebracht. Dat is niet voor niets. De zuidpool is een van de meest ruige, moeilijke en afgelegen plekken op aarde. In de 19de eeuw weet men zelfs meer van de maan dan van het zuidpoolgebied en het zal nog tot 2009 duren voordat er meer mensen op de beroemde Beardmore-gletsjer hebben gestaan dan op de maan.
Er zijn dan ook vele doden gevallen tijdens de verschillende pogingen om de zuidpool te bereiken, met als beroemdste voorbeeld de Britse marineofficier Robert Falcon Scott en zijn team in 1912 en als meest recente voorbeeld de Britse luitenant-kolonel Henry Worsley in 2016.
Een grote uitzondering is echter de Ierse kapitein in de koopvaardij Ernest Shackleton. Hoewel hij er nooit in is geslaagd de zuidpool te bereiken, is hij een van de weinige poolverkenners onder wiens leiding nooit iemand is overleden. Hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen? Wat maakt dat hij in uiterst barre omstandigheden en ondanks enorme tegenslagen toch zijn bemanning weet te inspireren om optimistisch te blijven? Wat is de aantrekkingskracht van zo'n koude plek als de zuidpool? En wat betekenen winter en kou voor jou?
Het Kunst- & Filosofiecafé is in Wielercafé Parijs is nog ver (Spinbaan 21c). De avond is van 18 tot 20.30 uur, maar vanaf 17.30 uur kan er ook gegeten worden. Wie daaraan meedoet kan zich tot en met vrijdag aanmelden. Entree voor het Kunst- & Filosofiecafé is een vrijwillige bijdrage (ter indicatie: 5 euro) + optioneel 7,50 euro voor de maaltijd.

www.kunstenfilosofiecafe.nl

Meer berichten