Maarten van der Weijden doet na zijn heroïsche zwemtocht elf theaters aan, waaronder Amphion. Foto: PR
Maarten van der Weijden doet na zijn heroïsche zwemtocht elf theaters aan, waaronder Amphion. Foto: PR

Zwemkampioen verhaalt over heroïsche zwemtocht in elf steden

DOETINCHEM - Haast iedereen herinnert zich het memorabele moment van afgelopen jaar waarbij Maarten van der Weijden de elfstedenzwemtocht net niet haalde. Totaal zwom hij 163 kilometer en 55 uur om geld op te halen voor elf verschillende kankeronderzoeken. Een ongelooflijke prestatie op sportief gebied, maar veel belangrijker een prestatie die heel Nederland samenbracht. Uiteindelijk haalde hij met deze prestatie 5 miljoen euro op voor de Maarten van der Weijden Foundation.

Nu vervolgt Van der Weijden zijn tocht in de Nederlandse theaters. In elf steden vertelt hij zijn verhaal, waarbij hij ironisch genoeg start in Dokkum en eindigt in Leeuwarden. Hij vertelt hoe hij zich voorbereidde op deze monstertocht, wat hem hielp om tot het uiterste te gaan en hoe hij deze periode nu écht heeft beleefd. Dit doet hij niet alleen om zijn verhaal te vertellen, maar ook om nog meer geld op te kunnen halen voor kankeronderzoek. Van ieder kaartje wordt namelijk 11 euro gedoneerd. Op 23 januari komt de oud-olympische zwemkampioen Doetinchem, naar Schouwburg Amphion.

De zwemmer laat in een persbericht weten dat het weer goed met hem gaat, nadat hij bij de haast onmenselijke inspanning, de poging moest staken om de Elfstedenroute te volbrengen. "Het lichamelijk herstel ging eigenlijk vrij snel, binnen een paar dagen was de extreme moeheid voorbij, binnen een paar weken was ik weer helemaal hersteld. Soms lijkt het net een droom als ik er op terugkijk. Nog heel regelmatig schieten mij beelden te binnen van die drie dagen, het was zó bijzonder!"

Nu wacht een toer langs elf theaters om zijn verhaal te vertellen en extra geld bovenop die 5 miljoen euro binnen voor kankeronderzoek. De zwemmer heeft heel wat te vertellen en kijkt er naar uit dat voor goed gevulde theaterzalen te doen. "Toen ik uit het water werd gehaald, had ik eigenlijk nog geen idee hoeveel mensen met mij hadden meegeleefd. Ik lag daar alleen in dat water. Slag voor slag, kilometer voor kilometer. Natuurlijk zag ik de mensen langs de kant, maar ik had geen idee hoe zeer heel Nederland er mee bezig was. Er is van alles door mijn hoofd gegaan terwijl ik aan het zwemmen was. Natuurlijk heb ik terug gedacht aan toen ik ziek was, waar het allemaal mee begonnen is. Maar ook aan hoe ik een jaar of drie geleden bedacht dat ik iets extreems wilde gaan doen om geld mee in te zamelen. En waartoe dat idee was uitgegroeid. Daar wil ik mensen graag in meenemen. Iedereen heeft zijn of haar eigen beleving van die paar dagen. Daar wil ik graag mijn beleving aan toevoegen! Zoveel mensen hebben mij gevraagd hoe ík het heb ervaren, ik vond dat ik daar iets mee moest doen. En natuurlijk gaat ook nu weer 11 euro per kaartje naar kankeronderzoek. Dus mensen hebben hopelijk een leuke avond én de kankerpatiënt heeft er ook weer baat bij!"

Meer berichten