Zeven Winnaars Gelderse Fabriek van de Toekomst

Tenderregeling Slimme en Schone Demonstratiefabrieken

REGIO - Van digitaal assembleren en papierloos produceren tot een robot gestuurde productiehal en een fabriek die zelf energie opwekt. Zeven Gelderse bedrijven gaan de uitdaging aan om hun nieuwe fabriek slimmer en schoner te maken. Zij krijgen hiervoor een bijdrage van 200.000 euro van de provincie Gelderland. Onder de winnaars van de tenderregeling van de provincie zitten het Ulftse Ulamo, het Hengelose Reesink, het Dinxperlose Claymount en Van Raam uit Varsseveld.

Meer dan 30 bedrijven met nieuwbouw- of uitbreidingsplannen hebben ingeschreven op een tenderregeling van provincie Gelderland om hun bedrijf slimmer en schoner in te richten en hun ervaringen te delen met andere ondernemers. De overige van de zeven winnaars zijn: Bosch (Kootwijkerbroek, duurzame betonfabriek); Doeko (Weurt, robot-gestuurde productie) en Spiering (Nijmegen, tissue processing: donorweefsels en botproducten).

Reesink houdt zich bezig met smart & clean production. In dit project zorgen digitalisering en big data voor een optimalisatie van het productie-proces. De CO2-footprint wordt verlaagd door onder andere duurzame materialen te gebruiken.
Claymount Technologies zet een digitale productielijn op met als doel: zero-defects, volledige traceerbaarheid, ISO-certificatie en papierloos produceren.
Ulamo Coating maakt een online offerte-systeem voor het coaten van producten. Een klant kan een 3D-tekening inladen waarna de productie geautomatiseerd plaatsvindt.
Van Raam bouwt een slimme en schone fabriek die zelf in zijn energie voorziet. Door robotisering worden productiefouten voorkomen en de voorraden op peil gehouden.

De winnaars worden 14 januari gehuldigd in het Huis der Provincie in Arnhem.

Met de tenderregeling investeert provincie Gelderland in moderne industrielocaties waar de nieuwste technologie wordt toegepast, materialen worden hergebruikt en de vakmensen van morgen worden opgeleid. Gedeputeerde Michiel Scheffer: "We hebben in Gelderland 8000 maakbedrijven die zorgen voor 100.000 banen. We willen deze bedrijven helpen de stap naar de industrie 4.0 maken: een slimme en schone industrie waarin afval de nieuwe grondstof is. De schoorsteen er af, 3D-printers en robots er in!"

Meer berichten