Kronyck. Foto: Stad Doetinchem
Kronyck. Foto: Stad Doetinchem

Nieuwe Kronyck is weer uit

DOETINCHEM - Het decembernummer van Kronyck, het kwartaaltijdschrift van de oudheidkundige verenigingen Deutekom, Gander en Salehem, is weer uit. Deze keer een mix van korte en lange verhalen, van historie uit een ver, maar ook uit een nabij verleden en fraaie oude foto's.

Jacob Schreuder schrijft over de sluiting en afbraak van het Weerdje, het verzorgingshuis aan de Dichterenseweg. Ruim veertig jaar was het en begrip voor buurt, bewoners en personeel. Het hoofdgebouw zal binnenkort verdwijnen, reden om even terug te kijken op die afgelopen veertig jaar.
Betty Blikman vertelt over boerderij de Roskam aan de Halseweg in Zelhem, ooit boerderij, ook nog een herberg en nu een particulier woonhuis. En wie wist dat er Doetinchemmers zijn geweest, die vochten in het leger van Napoleon in de strijd in Rusland? Een aantal van hen kwam terug en kon de verhalen daarover vertellen. Paul Hilferink deed daar onderzoek naar en kwam tot interessante conclusies.
Heel veel Doetinchemmers hebben voetstappen liggen bij Café Ketz aan de Veemarkt. Het is inmiddels afgebroken, maar Appie en Martha Ketz zijn nog altijd een begrip voor Doetinchemmers. Wil Riemslag sprak met het echtpaar en legde de geschiedenis vast.
Omdat het water in de Rijn de afgelopen zomer dramatisch daalde, kwam er van alles naar boven, onder andere een scheepswrak dat daar was blijven liggen na een kruitexplosie. Rob de Redelijkheid deed onderzoek naar het waar, hoe en waarom, dat resulteerde in een boeiend verhaal.
Natuurlijk komt ook de Doetinchemse kazemat aan bod die onlangs werd opgegraven. In het maartnummer van Kronyck wordt hierop nog verder op door geborduurd.
Burgemeester Bodens Hosang (er is in Doetinchem ook een straat naar hem vernoemd) wordt uitgebreid belicht in een artikel van Willem Meijerman. Deze burgervader wordt geassocieerd met de wederopbouw van Doetinchem na de oorlog.
Het boek 'Het Lab' wordt besproken door Jacob Schreuder, heel veel Doetinchemmers wisten niet dat er een atoom-lab in Doetinchem was gevestigd in de voormalige Groen van Prinsterer Kweekschool. Schrijver Karel Berkhuysen dook jarenlang in de historie van dit lab en leverde daarover een uitvoerig boekwerk af.
Bennie Eenink haalde zijn herinneringen naar boven over zijn gesprekken met zijn opa over verkeersregels van honderd jaar geleden tot de tijd van nu. Mooie verhalen die doen glimlachen!
Kronyck is vanaf deze week verkrijgbaar bij Raadgeep & Berrevoets en het Stadsmuseum in Doetinchem, Drogisterij Deo in Gaanderen en The Readshop in Zelhem.

Meer berichten