Etten-trainer Ruud Pastoor in de vernieuwde sportkantine op sportpark De Treffer. Foto: John van der Kamp
Etten-trainer Ruud Pastoor in de vernieuwde sportkantine op sportpark De Treffer. Foto: John van der Kamp

Ruud Pastoor: 'We hebben een goede, brede selectie'

Etten na 'koude start' bezig aan goede reeks

Door John van der Kamp

ETTEN – Het was een koude start voor trainer Ruud Pastoor bij zijn nieuwe club Etten. Verlies tegen Vossenveld en gelijk tegen Ajax B en Kilder. Hierna werden zes wedstrijden op rij gewonnen en staat Etten op de tweede plaats van de ranglijst, op vier punten van koploper Meddo. Pastoor kent de oorzaak van dit onnodig puntenverlies in de eerste drie competitiewedstrijden.

"Oriëntatie- en gewenningsfase, zowel voor trainer als speler. Je hebt een tijd nodig om aan elkaar te wennen, zeker als je voor het eerste jaar bij een club bent. Ik zit zelf nog wel steeds in die fase, langzaam ga je de wegen herkennen binnen de club, weten hoe de hazen lopen, zeg maar. En dan komt het stempel van de trainer er langzaamaan. Je hebt wat doorgeselecteerd en geïnventariseerd. In die zin is het wel verklaarbaar, dat we niet zo sprankelend zijn begonnen. Ons spel was in het begin niet goed. Op dit moment spelen we beter. Het is nog niet zoals we graag willen, dat heeft zijn tijd nodig", vertelt Pastoor, die alweer twintig jaar actief is als trainer in de Achterhoek. "Er zijn jonge knapen bijgekomen, die moet je speelruimte geven. In de laatste fase van de voorbereiding waren we pas compleet. We staan nu beter op het veld. Ook fitter. Maar het moet ook in de veldbezetting en positiespel goed zijn. Dat is wel de manier waarop we willen voetballen. Toekomstgericht, om te kunnen handhaven in de vierde klasse. Etten is weleens gepromoveerd en direct daarna weer gedegradeerd."

Over de samenstelling van zijn selectie heeft Pastoor geen klagen. Met Hidde Roerdink heeft hij een keeper in huis, die hij beter kan maken. "We hebben een goede ploeg, die in de breedte sterk genoeg is. We kunnen wat wisselen zonder dat het elftal zwakker wordt. Er is concurrentie, ik heb achttien man met twee keepers. Een goede staf, met mensen die elkaar aanvullen en durven te zeggen hoe zij erover denken. Vind ik heel belangrijk. Tegengas. Alles is aanwezig om een mooi seizoen te draaien. De training bij ons is subliem qua opkomst. Mijn assistent Wim Beernink, een super clubman, die traint donderdag het tweede, aangevuld met de talentvolle jongens uit het vierde. Hierdoor hebben we twee volwaardige trainingsgroepen."
Koploper Meddo werd thuis met 2-0 verslagen. Tot nu toe de enige wedstrijd waarin de directe concurrent punten liet liggen. "Meddo was niet compleet hier, we hebben wel terecht gewonnen. We waren de gehele wedstrijd de baas. Zij misten een spits, of twee. Als je ziet hoe vaak zij scoren, dat is wel een kwaliteit van Meddo. Thuis hebben zij het voordeel van kunstgras, als enige in onze afdeling. Alle andere ploegen in 5C vinden dat wel lastig. Maar ze doen het uit ook goed", vindt Pastoor.
Afgelopen seizoen eindigde Etten op plaats twee van de ranglijst, achter kampioen 't Peeske en werd na de verloren nacompetitiewedstrijd tegen KSV Vragender veroordeeld tot nog een jaar vijfde klasse. Duidelijk is wel, dat Etten beschikt over een talentvolle jonge groep, die aanspraak maakt op promotie. "Je moet wel bescheiden zijn in het uitspreken van doelstellingen, al zijn we aan onze stand verplicht mee te doen. Dat kun je beter intern houden. Wij weten waarmee we mee bezig zijn, anders voer je de druk alleen maar op. Wij moeten goed voetbal spelen. Het spelletje vind ik het belangrijkste, dat moet in orde zijn. Met discipline en taakgericht. Daar zijn we mee bezig. Experimenteren mag nu niet te veel punten gaan kosten, want ik heb het gevoel dat Meddo het lang gaat volhouden", benadrukt Pastoor.
Zondag wacht de thuiswedstrijd tegen NVC uit Netterden. Een tegenstander die in de laatste drie verloren wedstrijden dertien tegendoelpunten moest incasseren. "Als je thuis tegen NVC speelt, moet je A: goed voetbal spelen en B: moet je in die flow blijven. Dat is wel de kunst, vind ik zelf. De bal moet rollen, gaan tikken en kansen creëren. En scoren! Zelf kijken en zelf winnen, de rest spreekt voor zich. Dat doen we de laatste weken wel goed", sluit Ruud Pastoor af. De aftrap bij de wedstrijd Etten tegen NVC Netterden op Sportpark De Treffer is om 14.00 uur. Scheidsrechter is Erwin Reijers.

Meer berichten