Foto: Nick Oostendorp

Gedrag

Soms kun je in Nederland beter een molen zijn dan een leerkracht. Schrikbarend zijn de cijfers van leraren in het voortgezet onderwijs die zich bedreigd voelen door scheldpartijen, intimidatie, fysiek geweld en diefstal.
"Heb jij ook zulke ervaringen", vraag ik Toosje, die op basisscholen werkte.
"Het meest bizarre dat ik heb meegemaakt is een ruzie tussen een collega en een moeder van een leerling. Die moeder kwam zonder aankondiging woedend de docentenkamer binnen, liep op een van mijn vrouwelijke collega's af die haar kind in de groep had en begon te schreeuwen. Binnen een mum van tijd stonden de twee tegenover elkaar te bekvechten, grepen elkaars paardenstaart en trokken er hard en wild aan. De meest venijnige opmerkingen slingerden ze de ruimte in. 'Jij vuil, eigenwijs mormel' en 'Oneerlijk asociaal wijf'. Ik zat eerst als aan de stoel genageld, sprong toen op en haalde met drie collega's de twee kemphanen uit elkaar. Vraag me niet hoe het verder ging, ik heb alleen het beeld van de twee nog op het netvlies, de rest is gewist."
"En jij? Heb jij je wel eens bedreigd gevoeld?" vraag ik.
"Nee, maar in sommige situaties was ik wel op mijn hoede. Dan voelde je intuïtief aan dat er subtiel iets ging komen. Subtiel, zo begint het vaak. Zo'n sneaky opmerking die je vaak met humor wel kunt pareren. Dan wordt de situatie een soort cabaret, theater. Als overlevingsstrategie paste het uitstekend bij me."
Toosje kijkt me glimlachend aan. Dan vervolgt ze: "Dat zijn de taferelen die zo in De Luizenmoeder geschreven kunnen worden. Ze beginnen klein, met een enkele opmerking, en als je niet op je hoede bent houden ze je daarna uit je slaap."
"Zoals?" vraag ik.
"De vader die op het tienminutengesprek er steeds voor ging dat zijn ex niet het woord kreeg en daarom een uitgekiende eerste vraag stelde. Hij: 'Mijn zoon had de vorige keer een 7,8 voor spelling en nu een 7,7. Wat is nou precies het verschil?' Terwijl de ogen van de ex vuur schoten, antwoordde ik vriendelijk: 'Een tiende.'"

Flox Bos

Meer berichten