Ernst Jan Somsen (r) doet verslag namens OldStars Walking Football Achterhoek. Links mevr. Corina Gielbert van het ouderenfonds. Foto: Carlo Stevering Fotografie
Ernst Jan Somsen (r) doet verslag namens OldStars Walking Football Achterhoek. Links mevr. Corina Gielbert van het ouderenfonds. Foto: Carlo Stevering Fotografie (Foto: Carlo Stevering)

Nieuwe samenwerking OldStars Walking Football Achterhoek

Ondersteuning Nationaal Ouderenfonds en Achterhoek in Beweging

Door John van der Kamp

DOETINCHEM – Voetbal is de populairste sport van Nederland. Voetbal verbroedert. Daarom hebben Menzis, Rabobank Graafschap en Betaald Voetbal De Graafschap nu de handen ineengeslagen om de seniorensport Walking Football in de Achterhoek verder voort te zetten onder de naam 'OldStars Walking Football Achterhoek'. Zij worden ondersteund door Achterhoek in Beweging en het Nationaal Ouderenfonds.

Eenzaamheid onder senioren is een groot maatschappelijk probleem. Ruim 25 procent van de 55-plussers in Nederland voelt zich eenzaam. Hun sociale kring wordt kleiner naarmate zij ouder worden, zeker nadat zij zijn gestopt met werken. Tal van activiteiten, vaak door de overheid geïnitieerd, zijn erop gericht senioren letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen. Walking Football is één van die activiteiten. Door in teamverband te voetballen wordt de sociale betrokkenheid en de gezondheid verbeterd. Voetballen zonder te rennen. Deze vorm hanteert dezelfde regels als het regulier voetbal, met een aantal uitzonderingen. Er is geen buitenspel, geen keeper en de bal mag niet boven heuphoogte komen. Dat is OldStars Walking Football in een notendop.

Tijdens de officiële aftrap afgelopen zaterdag op Stadion De Vijverberg legt coördinator Walking Football Ernst Jan Somsen uit hoeveel clubs in de regio actief zijn met deze vorm van voetbal. "De Achterhoek kent nu een twaalftal verenigingen waar deze seniorensport wordt uitgeoefend. Voor de deelnemers geldt de visie dat er verantwoord bewogen wordt. Het allerbelangrijkste is dat daar een trainer of een spelbegeleider voor gaat zorgen. We zijn destijds bij Pax in Hengelo begonnen. Wij helpen de clubs met een spelbegeleider om fatsoenlijke trainingen te kunnen geven, maar geven de spelleider ook de opdracht mee dat de clubs straks zelfstandig verder kunnen. Ondersteuning van ons zal er altijd zijn", aldus Somsen, die middels een video de ontwikkelingen in gemeente Bronckhorst laat zien. "Succes zit in het ontmoeten en bewegen. Daar gaat het om en dan is het voetbal een mooi middel. Sociale contacten leggen, ze drinken een kopje koffie met elkaar en er is al een fietstocht gedaan", voegt Somsen toe, die tevens beleidsadviseur Sport van gemeente Bronckhorst is.

Het Nationaal Ouderfonds heeft het project Walking Football vier jaar geleden opgezet en directeur Corina Gielbert is trots dat deze vorm van bewegen zo mooi geland is. "Er zijn nu 312 clubs in Nederland die Walking Footbal spelen. Na het WK in Engeland is de naamsbekendheid in percentage, mede door de WK-campagne, gestegen van 29 naar 44 procent. Wij hebben drie belangrijke speerpunten. Het voorkomen en bestrijden van eenzaamheid, het vergroten van 'empowerment' en zelfredzaamheid", aldus Gielbert. "We gaan ons in de komende jaren richten op All-Stars Sport. Dat betekent dat we volgend jaar vier nieuwe sporten gaan ontwikkelen, die een vorm krijgen voor ouderen. Voor het komende jaar zijn dat hockey, tennis, handbal en basketbal. En het jaar daarop weer minimaal vier, met als uitgangspunt dat er voor iedere sport in Nederland een verantwoordelijke manier van sporten is voor ouderen."

De Nationaal Ouderfonds-directeur meldt bovendien dat het ouderenfonds over drie jaar de All-Stars Olympics gaat organiseren. De gedachte achter 'OldStars Walking Football Achterhoek' is het plezier maken en ook nog eens lekker bewegen in de vorm van voetbal voor 60-plussers. Clubs die interesse hebben kunnen een spelbegeleider aanvragen bij coördinator Somsen. Tevens bestaat de mogelijkheid om een trainerscursus Walking Football te doen bij het ouderenfonds. "Als de club aandacht gaat besteden aan deze vorm van voetbal, zijn de ouderen die meedoen straks fantastische vrijwilligers voor de club", verwacht Gielbert.

Meer berichten