Foto:

Eigenaar bouwt huis van stro en leem in Langerak

DOETINCHEM - In de buurtschap Langerak verrijst een huis van stro en leem. Niet alleen de bouwmaterialen zijn bijzonder maar ook het feit dat de eigenaar het huis voor het grootste deel helemaal zelf bouwt.

Door Bert Vinkenborg

Rien Hamers (66) woonde eerst met zijn vrouw Anne te Wierik gehuurd in Doetinchem. Hij wilde wel een ander huis maar op zijn leeftijd was het niet mogelijk nog een hypotheek af te sluiten. In de huurmarkt vond hij niets aansprekends en redelijk van prijs. Hij begon met tekenen van hun droomhuis en ging op zoek naar een bouwkavel. De kavel werd gevonden in een leuk overzichtelijk buurtje opzij van de Keppelseweg in Langerak. Hamers heeft een achtergrond in de elektrotechniek en weet volgens eigen zeggen alles van gebouwentechniek en denkt in termen van functionaliteit. In andere woorden "Wat willen wij en hoe voeren we dat uit".
Het idee om met stro en leem te gaan bouwen kwam eigenlijk uit Duitsland. Volgens Hamers is de bouwsector daar op dat gebied tien slagen voor op Nederland. Waarom juist stro? Hamers: "De techniek ervan en de ecologie spraken mij aan. Mijn vrouw heeft nog in Noorwegen gewoond en heeft daar ideeën opgedaan. Je moet geen bouwmateriaal gebruiken dat je niet in je blote handen wilt houden. Dat geeft het ecologische gevoel van een woning. Onze ecologische producten komen vooral uit Duitsland. Van een boom wordt daar 99 procent gebruikt. Van de huidige conventioneel gebouwde huizen blijft over een jaar of honderd alleen maar een hoop rommel over waar je bijna niets meer mee kunt. Deze woning kun je met uitzondering van de betonvloer en de schroeven later gewoon op het land gooien."
Volgens Hamers was zijn eerste zorg zo energievriendelijk mogelijk te bouwen. Pas daarna ging hij denken hoe dat moest gebeuren. Zelf bouwen is iets wat niet iedereen kan. Waarom doet hij dat? "Ik ben nu 66 jaar en dus op een leeftijd dat je geen hypotheek kunt afsluiten. Ik heb twee rechtse handen, ik had nog wat geld op de bank, ik ben creatief, heb technisch inzicht en ik heb alle tijd."
Bijna twee jaar geleden in 2017 begon hij met dit project en hij hoopt eind 2019 het huis te kunnen betrekken. Vanaf het begin woont hij met zijn vrouw Anne in een stacaravan op de bouwkavel van 660 vierkante meter. Voor materiaalopslag en werkzaamheden staan er verder nog twee zeecontainers met een afdak ertussen om buiten droog te kunnen werken. Voor informatie heeft hij contact met Strobouw Nederland. Via deze organisatie leerde Hamers ook andere mensen kennen die aan het bouwen waren. Hij hielp hen met de uitvoering van hun projecten en stak al doende veel informatie en kennis op. De enige werkzaamheden aan het huis in Langerak die door derden zijn uitgevoerd zijn de betonvloer binnen en de stuclaag op de buitenmuren.
Behalve goed bouwen met de juiste materialen is voor een energiezuinige woning ook een goede zon-oriëntatie van de bouwkavel nodig. Hamers vindt dat de overheid daar meer aandacht aan zou moeten besteden. Over de contacten met de afdeling Bouwen en Wonen van gemeente Doetinchem is hij overigens lovend. "Dat was geweldig. Ik heb daar niets over te klagen."
Wordt dit een energie-neutraal huis? Hamers: "Het energieverbruik wordt minimaal. We gaan het verwarmen met een hoog rendement houtkachel die gestookt wordt met schoon afvalhout. Het pand wordt licht en luchtig met goede ventilatie en zonder ongecontroleerde luchtstromen".
Wat gaat hij doen als dit project klaar is? "Voorlopig kan ik nog even vooruit. Ik heb plezier in dit werk en ben niet bang dat ik daarna in een zwart gat val. Ik heb brede interesses. Hierna wil ik mensen die bouwen graag met raad en daad bijstaan."
Over de rol van de overheid is Hamers kritisch. "Als de overheid zich zou laten leiden door het welzijn van de burgers dan volgde men een andere koers. Er wordt nu teveel gelet op de belangen van bedrijven en de industrie en te weinig gekeken naar wat nodig is voor de burgers."

Meer berichten