Gruitpoort. Foto: Bram Wassink
Gruitpoort. Foto: Bram Wassink (Foto: Bram Wassink)

'Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar!'

DOETINCHEM - Met de slogan 'Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar!' is het ministerie in januari een nieuwe campagne gestart. VIT-hulp bij mantelzorg haakt hier graag op aan.

Op donderdagavond 22 november houdt VIT-hulp bij mantelzorg een themabijeenkomst bij De Gruitpoort in Doetinchem over het omgaan met een depressie bij je naaste. Deze avond is gratis toegankelijk voor alle mensen in de regio die een naaste (partner, ouder, vriend, familielid) hebben met een depressie en begint om 19.30 uur.

Het ministerie heeft een peiling laten doen onder risicogroepen. Daaruit blijkt dat jongeren (13-18 jaar) jonge vrouwen (18-35 jaar) en mantelzorgers met een depressie of depressieve gevoelens wel over hun situatie willen praten. Maar de overgrote meerderheid vindt het lastig om zelf het gesprek te beginnen. Tegelijkertijd vermijden vrienden en familie het onderwerp vaak omdat ze bang zijn de ander te kwetsen.
Van naasten van iemand met een depressie wordt vaak veel geduld, begrip en tact gevraagd. Evenals ziekte-inzicht en het kunnen aangeven van de eigen grenzen. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk of vanzelfsprekend.
Wat is belangrijk om te (blijven) doen en wat moet je zien te vermijden? Tijdens deze avond geeft Debby Keurntjes, preventiefunctionaris GGNet Oost Achterhoek, informatie, tips en handvatten voor het omgaan met een naaste met een depressie. Ook is er ruimte voor uitwisselen van ervaringen. Het is mogelijk om na afloop voor een vervolgavond aan te melden.
Meer weten over deze bijeenkomst of aanmelden, kan door te bellen op werkdagen tussen 9.00 en 15.00 uur, tel. 0544-82 00 00 of via mail op info@vithulpbijmantelzorg.nl. De bijeenkomst is gratis toegankelijk en er zijn geen kosten aan verbonden.

Meer berichten