Souschef Moreno Ruiz van Hotel Villa Ruimzicht en begeleider Rob Haverkate (r) van Zorgboerderij Slangenburg zijn ieder op hun eigen manier blij met de cheque. Foto: Josée Gruwel
Souschef Moreno Ruiz van Hotel Villa Ruimzicht en begeleider Rob Haverkate (r) van Zorgboerderij Slangenburg zijn ieder op hun eigen manier blij met de cheque. Foto: Josée Gruwel (Foto: )

Goed doen met pompoen

DOETINCHEM – In de keuken van Hotel Villa Ruimzicht worden sinds vorig jaar gerechten gemaakt met pompoenen die afkomstig zijn van Zorgboerderij Slangenburg, behorende bij Vriendentuinen Achterhoek. Om de succesvolle samenwerking te vieren werden vrijwilligers en hun begeleiders van de zorgboerderij uitgenodigd voor het mini evenement 'Goed doen met pompoen'.

Door Josée Gruwel

"Ik vind koken gigantisch leuk", vertelt Nick Rengelink. Thuis kookt hij ook vaak, nu staat hij tijdens het mini-evenement te helpen met het afmaken van verschillende pompoengerechten. "Superleuke afwisseling met het werken als dagbesteding op de boerderij." Even later gaat hij met zijn collega-vrijwilligers van de zorgboerderij en de twee begeleiders aan tafel om zich de klaargemaakte gerechten te laten smaken. Vrijwilliger Sean Bloemendaal zit te genieten. "Weinig prikkels hier, een gezellige groep, goeie sfeer, leuk om nu onze pompoenen te eten."
Souschef Johnny Moreno Ruiz heeft er werk van gemaakt. Op het menu staan een pompoensoep met de Indiase specerij vadouvan, pompoencake met kerrie, gepofte pompoen met eidooiercrème en krokante kip, een pompoenpakketje met kipvainegrette en als toetje pompoenkoekjes.
"We proberen al onze producten uit de Achterhoek te halen", vertelt Moreno Ruiz. "Per toeval kwamen we vorig jaar langs Zorgboerderij Slangenburg en zagen we de grote hoeveelheid supermooie pompoenen. Daar zijn we op af gegaan en dat resulteerde in het afnemen van overschot. We maakten er pompoensoep van."
Het vorig jaar verkocht Ruimzicht van september tot januari zo'n 1500 pompoensoepjes. Van elk werd 50 cent opzij gelegd voor de zorgboerderij die hoort tot Vriendentuinen Achterhoek.
Even later krijgt begeleider Rob Haverkate een cheque aangeboden van 750 euro. "Deze blijk van waardering wordt enorm op prijs gesteld", vertelt hij. "Dit jaar leveren we per week zo'n twintig tot dertig pompoenen aan Ruimzicht. Daar gaat dan een factuurtje achteraan. Je ziet het: Ruimzicht maakt van alles van onze pompoenen, van soep tot a la carte gerechten."
Vriendentuinen Achterhoek is de verzamelnaam van negen zorgboerderijen in de Achterhoek. Ze hebben als doel om verse groenten, fruit en eieren te produceren en deze te schenken aan de voedselbanken in de regio. In de Achterhoek zijn er drie voedselbanken: Doetinchem, Achterhoek-Oost en Montferland. Gezamenlijk ondersteunen ze zo'n 720 gezinnen. Inmiddels is er een groot aantal bedrijven dat goederen schenkt aan de voedselbanken. Maar verse producten zijn schaars. Juist hierin willen de zorgboerderijen van de Vriendentuinen Achterhoek een steentje bijdragen. Haverkate: "Het is de kunst om die producten te leveren die houdbaar zijn en graag gegeten worden, zoals wortelen, uien, bieten, prei, aardappelen, tomaten, courgettes, sperziebonen en savooiekool."
Op basis van een overkoepelend zaaiplan wordt er geprobeerd een constante toevoer van verse producten naar de drie voedselbanken te bewerkstelligen.
Chef Bjorn Massop van Hotel Villa Ruimzicht: "Het werk van Vriendentuinen Achterhoek is prachtig. Er wordt op de zorgboerderijen niet alleen gezorgd voor een werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar met de teelt hebben veel gezinnen in de Achterhoek toch dagelijks verse producten in huis."

Meer berichten