Foto: Nick Oostendorp

Griep

Als de Walmolen de eerste vrieskou over zich heen krijgt, voel ik de eerste koude rillingen. In mijn keel is het ook niet helemaal jofel: pijn bij het slikken. Automatisch weet ik wat me te doen staat: boodschappen halen. De koelkast en de vriezer moeten goed gevuld zijn als ik mogelijk word geveld door monstertje griep en snel weer fit wil zijn.
Ik wil me door het monstertje er eigenlijk helemaal niet onder laten krijgen, haal snel allerlei gezonde spullen in huis en zit erna fanatiek te surfen op internet om te ontdekken wat ik allemaal kan doen om koude rillingen en slikpijn te verhelpen. Ik zweer bij huismiddeltjes, bij sites als 'Oma weet raad'. Kippensoep eten dus. Met gele peper erin. Daar ga je van zweten. En kwast drinken, bestaande uit citroensap, heet water en paar flinke lepels honing. Slikpijn weg krijgen? Elk uur gorgelen met zout water, minstens tien seconden. Tussendoor waterijsjes sabbelen.
Als ik Toosje aan de telefoon heb, weet ze het vervolg. "Daarna ga je hoesten."
Dat geloof ik niet, want ik hoest helemaal niet. Maar twee dagen later hoest ik de longen uit mijn lijf, voel ik me suffer dan ooit en is de bank mijn hangplek. Geen melkproducten, adviseert Toosje, want die verslijmen je lichaam. En geen gember en aspirine combineren, want dat zijn allebei bloedverdunners. Dus ventileer ik het huis, leg een doorgesneden ui in de kamer om de lucht te zuiveren en eet van alles waar vitamine C in zit.
Doe de vuurademhaling, lees ik op internet: rustig in- en krachtig uitademen. Twintig keer en dan drie keer per dag. Het verwijdert slijm uit het ademhalingskanaal. Een ander wondermiddel schijnt de leeuwenhouding te zijn: de mond zover mogelijk open, de tong ver uitsteken, de ogen heel wijd openen en dan aaaah brullen. Verder lees ik op een site nog van alles over drankjes, kruiden en specerijen en over het nemen van rust. Ik verbaas me. Bizar! Tussen de adviezen door verschijnt er steeds een advertentie van een uitvaartmaatschappij met de vraag 'Weet u wat een uitvaart kost?'

Flox Bos

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten