Foto:

Aanpak zwerfafval in Wehl

Informatieavond over oprichting nieuwe Zwerfafvalbrigade

WEHL - Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseert in samenwerking met Buha bv een informatieavond in Wehl over een nieuwe aanpak van zwerfafval, de zogenaamde Zwerfafvalbrigades. De informatieavond vindt plaats op maandag 5 november in Het Raadhuis (Raadhuisplein 1). De avond start om 19.30 uur.

Zonder zwerfafval is het landschap nog veel mooier. De nieuwe aanpak voor het opruimen houdt in dat buurtgenoten een Zwerfafvalbrigade oprichten. Samen met buurtbewoners regelmatig zwerfafval opruimen geeft voldoening en is nog gezellig ook. Bovendien bereik je samen meer. Het resultaat is dan ook al snel zichtbaar: een schone omgeving.

Succesvolle aanpak
Vorig jaar zijn er in Doetinchem met succes twee Zwerfafvalbrigades opgezet en dit jaar zijn er één in Gaanderen en een derde in Doetinchem bijgekomen. Ze zijn regelmatig in het nieuws geweest met hun opruimacties. Buha bv, het bedrijf dat in opdracht van de gemeente Doetinchem de openbare ruimte onderhoudt en beheert, is enthousiast over de resultaten van de brigades. Het bedrijf gaat ervan uit dat ze een waardevolle aanvulling zijn op reeds bestaande initiatieven om zwerfafval aan te pakken. Daarom is het de bedoeling om ook in Wehl een Zwerfafvalbrigade op te richten.
Tijdens de avond is een presentatie te zien over landschap in de eigen omgeving. Er is aandacht voor het probleem van zwerfafval, dat het landschap ernstig ontsiert. Het nieuwe concept van zelfredzame Zwerfafvalbrigades wordt uitgebreid toegelicht, dé oplossing voor een schoner landschap. Het accent ligt hierbij op een positief en een gezamenlijk resultaat: het is leuk om samen zwerfafval op te ruimen en het hoeft niet lang te duren. Iedereen kan het initiatief nemen en doet alleen mee als hij zin en tijd heeft. Dat stimuleert anderen om ook aan de slag te gaan en zo ontstaat een zwaan-kleef-aan effect.

Streekeigen
Stichting Landschapsbeheer Gelderland zet zich in voor een vitaal, beleefbaar en herkenbaar streekeigen landschap. SLG heeft geen eigen terreinen en werkt altijd samen met anderen, zowel organisaties als burgers. Het aantal aangesloten vrijwilligersgroepen in Gelderland is op dit moment ruim 300, met in totaal meer dan 8600 vrijwilligers.
In Kilder (gemeente Montferland) is in januari vorig jaar de eerste Zwerfafvalbrigade van start gegaan. Ook in de gemeenten Heerde, Ede, Renkum, Apeldoorn, Geldermalsen en Hattem hebben bewoners inmiddels de handen uit de mouwen gestoken. Binnenkort gebeurt dat in nog meer gemeentes. Kijk voor een overzicht van alle Zwerfafvalbrigades op onderstaande website.

www.landschapsbeheergelderland.nl

Meer berichten