Vanessa Schroer met een aantal van de ‘klanten’ van Doetebol. Foto: Bert Vinkenborg
Vanessa Schroer met een aantal van de ‘klanten’ van Doetebol. Foto: Bert Vinkenborg (Foto: )

Help Doetebol aan een kabelbaan

DOETINCHEM - Doetebol is een belevingspark in de wijk Schöneveld tussen de Zuivelweg en de Oostelijke Randweg en een voorbeeld van een geslaagd buurtinitiatief. Volgens bestuurslid Vanessa Schroer is het nooit af en staat men open voor nieuwe ideeën, Er moet telkens iets nieuws bedacht worden om de mensen erbij betrokken te houden. Een van de punten op het wensenlijstje is op dit moment een kabelbaan waarvoor geld, materiaal, ideeën en spierkracht nodig zijn. Tot 9 november kan gestemd worden of Doetebol in aanmerking komt voor een provinciale prijs als park dat ruimtelijke kwaliteit bevordert.

Door Bert Vinkenborg

Samen met wethouder Ingrid Lambregts legt Vanessa uit hoe het begonnen is en wat men tot nu toe bereikt heeft. Zij benadrukt dat het eigenlijk nooit af is en dat een kabelbaan bovenaan de wensenlijst staat.
Doetebol startte in 2015 als initiatief van twee buurtbewoners met hun kinderen die een idee voor een landschapspark hadden, de stoute schoenen aantrokken en met de gemeente in gesprek gingen. Dat was precies op het goede moment. Voor de initiatiefnemers was het best spannend. Door de week hadden de kinderen geen gelegenheid om buiten te spelen. Zij hebben toen zelf tekeningen gemaakt en hun ideeën op papier gezet.

Lambregts: "De gemeente was partner van het eerste uur. Toen de oostelijke randweg bijna klaar was waren wij op zoek naar compensatie voor het groen dat door de weg was verdwenen. Doetebol was een mooie gelegenheid om het beschikbare budget van 60.000 Euro daar te investeren. Het park staat in verbinding met het natuurgebied De Ruige Horst en De Zumpe aan de andere kant van de randweg. Dat het een goede investering was blijkt uit de onderzoeken naar de zogenoemde wijktevredenheid. Die is in de wijk Schöneveld in de laatste jaren duidelijk toegenomen."

Doetebol is een uniek voorbeeld van een geslaagd burgerinitiatief. Samen met veertien andere kandidaten is het genomineerd voor de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit. Hiermee kunnen twee prijzen van elk 10.000 euro gewonnen worden. Een publieksprijs en een juryprijs. Volgens Vanessa Schroer zou dat meer dan welkom zijn om de financiën van Doetebol een oppepper te geven. Wie er gewonnen heeft wordt op 9 november bepaald door het aantal verzamelde stemmen. Iedereen kan stemmen via de site www.gelderland.nl/gprk , maar dient zich op die site eerst te registreren voordat de stem wordt uitgebracht. Als veel mensen dat doen is de kans reëel dat Doetebol hoge ogen gooit.
"Wat men heel goed gedaan heeft is van het begin de hele buurt erbij betrekken", vindt Lambregts: Over het beheer van het park vult Vanessa Schroer aan dat er opnieuw is ingeplant met bomen die ook voordien in die omgeving voorkwamen. Gekapt hout wordt opnieuw gebruikt en verwerkt tot banken en landschapselementen. Over het toezicht: "Dat is er zo min mogelijk. Daardoor wordt het park juist aantrekkelijk voor de jeugd. Wat we ook hebben zijn hangjongeren. Die jagen we niet weg maar we gaan gewoon met ze in gesprek. Ze moeten wel hun eigen rommel opruimen. Er is nauwelijks sprake van overlast. De sociale controle vanuit de buurt werkt ook daar."
Het gebruik van het terrein breidt zich uit. Intussen zijn er ook buitenschoolse opvanginstellingen die er met kinderen komen. Ook volwassenen en ouderen kunnen op het bijna een hectare groot terrein wandelen, uitrusten en elkaar ontmoeten. Een van de afspraken met de gemeente is dat de stichting zelf verantwoordelijk is voor het onderhoud. De grond is van de gemeente. Voor deze en andere activiteiten moet de stichting het hebben van hulp vanuit de buurt.
Nieuw is dat vanaf de herfstvakantie iedere dinsdag van 15.00 tot 16.00 uur in het park gesport kan worden. Het gebruik van het park wordt steeds breder. Vanessa: "We bedenken ook feestjes waar we zelf graag naar toe willen." Op de vraag hoeveel mensen en kinderen er gebruik maken van het park: "Geen idee, Op de modderdag niet lang geleden waren er tussen de 100 en 200 kinderen."
Hoewel men al een aantal sponsors heeft wordt er nog steeds naar nieuwe gezocht. Die kunnen zich aanmelden via de site www.doetebol.nl.
Een bijzondere samenwerking bestaat al van het begin met Elver, vanuit de dagbestedingslocatie AnnaHoeve aan de Holterweg. Jongeren met een verstandelijke beperking helpen de Stichting Doetebol met onderhoud en beheer van het park. Toch blijft er nog genoeg werk liggen voor vrijwilligers.
"Wij hebben nu 22 mensen die een rol spelen in het bestuur en de commissies. Dat betekent niet dat we niemand meer nodig hebben", laat Schroer weten. "Wij zijn volledig afhankelijk van eigen kracht en we hebben doorlopend mensen nodig die mee willen helpen met het organiseren van activiteiten. We zijn op zoek naar nog meer vrijwilligers. Het is nooit klaar. Wij slaan bruggen op wijkniveau met de bewoners, Elver, de basischool Hogenkamp, Prakticon, de wijkregisseur en de plaatselijke ondernemers."
De wethouder: "Doetebol voegt echt veel toe aan de wijk."

Meer berichten