Johan Schlief heeft oog voor onze planeet. Foto: Maarten Buser
Johan Schlief heeft oog voor onze planeet. Foto: Maarten Buser

'Een van mijn leerlingen mocht op het dak werken'

Johan Schlief neemt na 44 jaar afscheid van het Timpaan

Door Maarten Buser

WEHL - Zestig jaar heeft Johan Schlief in het onderwijs gezeten, waarvan ruim 44 jaar als leerkracht op het Timpaan. "Er was een tijd dat ik door de leerkracht zover mogelijk achter in de klas werd gezet, maar ik heb promotie gemaakt en mocht zelf vooraan staan." Op 17 oktober is zijn laatste werkdag; daarna gaat hij met pensioen. "Ik ga het wel missen, maar er zijn genoeg nieuwe uitdagingen om naar uit te kijken."

Schlief heeft heel wat Wehlenaren in zijn klas gehad, waaronder ondergetekende. In plaats van voorlezen, vertelde hij liever zelf verhalen. "Ik bedacht zelf veel, maar ik leerde de kinderen ondertussen ook veel over geschiedenis, zoals over de Tachtigjarige Oorlog. Als ze dan een toets kregen, wisten ze precies te melden dat de Nederlanders konden schaatsen en de Spanjaarden niet."

Met hetzelfde enthousiaste praat hij over de nieuwe uitdagingen die op hem wachten. Een daarvan is het duurzame huis dat hij wil gaan bouwen. "Tien jaar geleden werd er een plan opgesteld voor nieuwbouw in Wehl. Ik kwam toen op het idee om een huis te bouwen in het weiland naast mijn huis. Maar in tien jaar is er veel veranderd: duurzaamheid is bijvoorbeeld steeds belangrijker geworden. Ook hoorde ik over warmeluchtpompen, die erg schoon zijn. Het plan voor het huis, dat verwarmd wordt door zo'n pomp, ligt bij de gemeente; ik hoop er in november uitsluitsel over te krijgen."

Schlief vertelt dat het milieubewustzijn ook bij de kinderen groot is. "Nog wel meer dan bij mijn generatie, toen ik zo oud was. De held van mijn leerlingen is Freek Vonk. Ik kijk ook naar zijn programma's, zodat ik op school mee kan praten. Hij brengt het leuk en de kinderen leren er ondertussen ook wat van. Daarnaast krijgen ze milieulessen, en moeten ze op school helpen met opruimen. Ook dat is een duurzaamheid."

In de ruim veertig jaar dat Schlief in het onderwijs werkte, heeft hij natuurlijk diverse veranderingen meegemaakt. "Kinderen zijn nog altijd hetzelfde. Die willen na schooltijd een kop thee van hun moeder krijgen en met hun opa spelen. Maar het zijn tijden die veranderen. Op school zijn er nu digiborden – eigenlijk joekels van tablets – en die zijn heel handig. Als je over exotische dieren praat, kun je die zo laten zien. Digitale media brengen ook nieuwe onderwijsbenaderingen met zich mee. Toen ik op school zat lag de nadruk op dingen uit je hoofd leren. Nu is het belangrijk dat kinderen leren hoe informatie op hun niveau kunnen vinden."

Schlief vindt het belangrijk dat kinderen de mogelijkheid krijgen om hun talenten te ontwikkelen. Ook daar heeft hij een bijzonder verhaal over: "Ik had een jongen in de klas zitten, Tijmen. Er werd aan het dak gewerkt, en hij mocht van mij meehelpen, als hij goed werk leverde – en dat deed hij. Hij heeft de hele middag op het dak gezeten." Inmiddels maakt Tijmen carrière als installateur en brandweerman.

De zeventiende is Schliefs laatste schooldag, die actief ingevuld wordt. "Er zal getimmerd worden. Ook neem ik een paard mee naar school, dat de kinderen kunnen naschilderen." Vanaf 14.00 uur kunnen oud-leerlingen persoonlijk afscheid van hem nemen, uiteraard in het Timpaan.

Meer berichten