Foto: John

De Graafschap start met twee eSporters in eDivisie

Doetinchemse club heeft eRoom en gaat op zoek naar regionaal talent

DOETINCHEM - Net als alle andere clubs in de eredivisie heeft De Graafschap, sinds vorige week, een eigen eSports team. De eSporters Dani Visser en Julian van den Berg komen vanaf november voor de Superboeren uit in de eDivisie. Een competitie op de PlayStation en Xbox, waarop het spel FIFA wordt gespeeld. De wedstrijden in deze competitie komen wekelijks live op FOX Sports en op YouTube. Tevens werd in stadion De Vijverberg een heuse eRoom, in goed Achterhoeks 'eBoks', geopend.

De regionale media was massaal uitgelopen voor de perspresentatie van het eSports team van De Graafschap. Bij de Doetinchemse club had pakweg een half jaar geleden niemand nagedacht over het fenomeen eSports. Toch moeten ook de Superboeren moeten er aan geloven en pakken deze kans met beide handen aan.
"Toen onze mediaman mij direct na de promotie vertelde dat we ons moesten gaan verdiepen in eSports, dacht ik 'ja het zal wel'. We hebben wel andere uitdagingen. Maar iedere keer kwam hij met nieuwe feiten en cijfers. Uiteindelijk ben ik mij er ook in gaan verdiepen en zag dat er best kansen liggen bij een mooie doelgroep", aldus algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp.
"We hebben met diverse partijen gesprekken gevoerd en lang getwijfeld of we niet gewoon met een supporter de strijd in de eDivisie moesten aangaan. Echter, navraag bij diverse andere clubs leerde ons dat als je er echt een markt voor wilt aanboren, je ook goed beslagen ten ijs moet komen. De eSporters zitten wekelijks in Amsterdam in een studio met ruim vijf camera's op zich gericht. Verder moeten ze ieder weekend zo'n tien uur online zijn op YouTube. Dan moet je echt iets in je mars hebben hoor. Je moet je leven erop aanpassen om de top te halen."
De Graafschap heeft uiteindelijk gekozen voor Team Gullit, een opleidingsinstituut voor talentvolle eSporter, waarvan ze verwachten dat zij zich op den duur kunnen meten met de echte top. "We kwamen eigenlijk toevallig met ze in gesprek. Onze sponsor Playseat kent het klappen van de zweep in de eSports bij de Formule 1 en had zojuist een contract met Ajax gesloten als partner voor eSports. Playseat kwam met team Gullit op de proppen. Na het eerste gesprek was er direct een klik. Bij zowel Playseat, Team Gullit en De Graafschap staat het woord ontwikkeling hoog in het vaandel. We hebben besloten er samen in te stappen. De twee spelers die via Team Gullit voor ons gaan spelen worden op en top begeleid, er wordt zelfs op school rekening gehouden met hun eSports status", gaat Ostendorp verder.

Regionaal
De Doetinchemse eredivisieclub gaat nu zo snel mogelijk alsnog regionaal talent op het gebied van eSports scouten. "Jazeker, samen met onze eSporters en Team Gullit gaan we kwalificatiewedstrijden organiseren. Uiteindelijk mogen de finalisten komen spelen in onze nieuwe eBoks, de beste regionale speler gaat vanaf 2019 deel uitmaken van ons eSports-team."
Rabobank Graafschap was direct enthousiast toen de eerste verhalen over eSports in Doetinchem waren aangehoord. De bank wordt ePartner van De Graafschap en wil een Rabobank eCup gaan opzetten voor kinderen van klanten of jonge rekeninghouders. "Met eSports boren wij, maar ook onze ePartners een hele mooie doelgroep aan, kinderen en jeugd van ongeveer 10 tot 18 jaar. Daar kom je anders best moeilijk mee in contact. Wij zien in eSports een grote toekomst en gaan er vol voor", eindigt de algemeen directeur enthousiast.

Meer berichten