Marijn Schutte was een van de eersten bij CoderDojo Doetinchem. Foto: Josée Gruwel
Marijn Schutte was een van de eersten bij CoderDojo Doetinchem. Foto: Josée Gruwel (Foto: )

'Zoveel kids en jongeren, daar schrok ik van'

Voor het eerst CoderDojo in de Gruitpoort

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – Ferdy Wissing, programmaleider van het Jongerencentrum Doetinchem, stond er zaterdagmiddag van te kijken hoeveel kids en jongeren er op de stoep stonden van de Gruitpoort om kennis te maken met CoderDojo. Bij CoderDojo leert de jeugd gratis en met behulp van vrijwilligers programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma's en games maken en meer van dat alles. Voortaan elke laatste zaterdag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur.

"Het is hier enigszins een georganiseerde chaos met elektronica en techniek", typeerde Nick te Morsche zaterdagmiddag de situatie. Te Morsche, van CoderDojo Aalten/Groenlo, kwam zo'n anderhalf jaar geleden met de vraag om uit te breiden naar Doetinchem. Nu is het zover. Boven in een lokaal in de Gruitpoort zitten jongeren te werken. Beneden verdiepen kids zich in een voor een buitenstaander wondere wereld. "We gaan vanuit de vraag van de jeugd. Zij zijn leidend en wij spelen erop in. Ze kunnen bijvoorbeeld levels leren bouwen met Minecraft of bezig zijn met elektronica en leren hoe je met een minicomputer taken kunt automatiseren. Het is belangrijk dat de jeugd het naar de zin heeft en terugkomt. Vandaag zitten sommigen er al behoorlijk in, zijn ze hun draai al aardig aan het vinden."

Scratch voor beginners
Na ruim een uur gewerkt te hebben heeft de elfjarige Marijn Schutte uit Doetinchem zijn eerste certificaat binnen. Voor hem ligt een werkboek 'Scratch voor beginners'. "Het is een duidelijk boek, maar je moet wel goed lezen. Dan begrijp je het." Op school heeft Marijn ook wel eens geprogrammeerd. "Leuk om te leren hoe je door het geven van commando's een robot kunt bewegen." Marijns moeder zit geduldig naast hem. "Geef mij maar papier en schaar, dat is voelbaar." Ze wacht tot haar kids, Marijn en zijn tweelingzusje Benthe die leert om een quiz op de iPhone te maken, klaar zijn.
De tienjarige Wes Wouters uit Doetinchem weet nu ook hoe hij een quiz maakt. "Leuk, ga ik thuis ook proberen." De volgende keer komt hij weer. "Dan wil ik leren hoe je een app maakt." Zijn vader, Marcel, vindt CoderDojo een prima initiatief. "Als je de jeugd nu al kunt inspireren is dat een goede investering in de toekomst."
CoderDojo is een wereldwijde non-profit beweging, naar een idee van James Whelton. Hij kreeg publiciteit door het hacken van de iPod Nano en op zijn school toonden jongere leerlingen daarna interesse in het leren programmeren. Hij richtte op school een computerclubje op (PBC Cork, Ierland) waar hij begon met basislessen HTML en CSS. Toen hij entrepreneur en filantroop Bill Liao ontmoette wilde die het project groter maken. In juni 2011 werd de eerste CoderDojo gelanceerd in het National Software Centre in Cork, Ierland. Het werd een groot succes. Door de beweging open source te maken werden er in een mum van tijd door heel Ierland CoderDojo's opgericht. Daarna ging de beweging wereldwijd.
Wissing ziet het als zijn taak om in het kader van CoderDojo verbindingen te leggen. "De Gruitpoort stelt ruimte, pc en laptops beschikbaar en het is onze taak om via bedrijven kennis, materialen en geld binnen te halen. Verbinden, verbinden, verbinden is het motto. Want we willen CoderDojo hip houden en steeds een volgende stap zetten.

Meer berichten