Foto: Nick Oostendorp

De Swim

Terwijl de Walmolen niets anders kan dan stil staan bij de Oude IJssel, die voor de tweede keer de zwemmers van 'de Swim' in de steek liet vanwege vervuild water, zit Toosje afgelopen zaterdag aan mijn keukentafel.
"Blauwalg," zegt ze, "ik heb eens opgezocht wat dat eigenlijk is. Het blijkt dat er diverse soorten blauwalgen zijn, bacteriën die zich bij warm en nat weer vooral in stilstaand water snel vermenigvuldigen en voor mensen schadelijk zijn. Zwemmers bijvoorbeeld kunnen er prikkende ogen en huidziekten van krijgen. Als je een slokje water binnenkrijgt, kan dat al behoorlijk schade aanrichten: je moet braken, krijgt hoofdpijn, darmklachten of diarree. Er zijn blauwalgen die zulke sterke gifstoffen bevatten dat je er zelfs aan kunt overlijden."
Toosje houdt plotseling op met praten en staart naar buiten. Boos vervolgt ze: "Het schijnt dat blauwalg zelfs kanker kan stimuleren. Dat is in het kader van 'de Swim' behoorlijk bizar!"
Stil pakt ze de nieuwe zwemspullen die ze me net liet zien in haar badtas. Haar hele outfit voor 'de Swim' ziet er nu goed uit.
Zondag ben ik in Braamt toeschouwer als Toosje als een van de tweehonderd deelnemers haar twee kilometer zwemt. De hele zomer heeft ze geoefend, het zwemmen gaat haar gemakkelijk af. "Ik hoop alleen dat ik mijn gedachten stil kan zetten", zei ze van tevoren. Ze wilde onder de race vooral niet denken aan haar ex-collega en goede vriendin die gesloopt werd door de ziekte waarvoor zij nu gesponsord wordt: aan het met passie samenwerken, aan de leuke vakanties in zonnige landen, de gesprekken tijdens etentjes, het fanatieke gekaart met vrienden.
Ik kijk met een schuldgevoel naar de zwemmers. Waarom doneerde ik alleen en zwem ik niet mee? Een slappeling voel ik me, een liever-lui-dan-moe-mens, een gemakkelijk uitgevallen toeschouwer.
Schakel eens om en geniet gewoon van het moment, klinkt een stem in me. Het kunnen de wijze woorden van mijn onvergetelijke vader zijn. Hij was 86 en nog veel te jong van geest toen kanker hem bij ons weghaalde.

Flox Bos

Meer berichten