J.J. Cale. Foto: Jan Dael
J.J. Cale. Foto: Jan Dael (Foto: JAN DAEL)

De vele juweeltjes van J.J. Cale in De Kruisberg Doetinchem

De vele juweeltjes van J.J. Cale in De Kruisberg

DOETINCHEM - Hij wordt gezien als de grondlegger van de Tulsa Sound. J.J. Cale (John Weldon Cale, 5 december 1938-26 juli 2013) was een succesvolle Amerikaanse singer-songwriter en gitarist. Zijn artiestennaam kreeg hij van een nachtclubeigenaar in Los Angeles. De J.J. dankte hij aan het feit dat er al een John Cale actief was.

Gitarist Vedran Mircetic van De Staat, afkomstig uit Aalten, richtte een JJ Cale Tributeband op, die inmiddels op veel plekken in Nederland heeft gespeeld. Zondag 23 september treedt de band voor het laatst op. Dat gebeurt in Doetinchem, vanaf 15 uur in zalencentrum De Kruisberg, Kruisbergseweg 172.
Mircetic vroeg en kreeg Sebas van Olst (Typhoon) op bas, Mike Visser (ex-Donnerwetter) op drums, toetsenman Matthijs Stronks (Donnerwetter), gitarist/zanger Stef Woestenenk (Moonyard uit Vorden) en de Doetinchemse zanger Erik Hagelstein (Joe Cocker Tribute). Zij brengen het rijke repertoire van JJ Cale nog één keer met overtuiging voor het voetlicht.
Neil Young zei over hem: "Van alle gitaristen die ik heb gehoord zijn Jimi Hendrix en J.J. Cale de besten.'' Eric Clapton noemde hem 'één van de belangrijkste artiesten in de geschiedenis van de rock'. Slow hand coverde veel van zijn nummers en scoorde hit op hit met diens materiaal.
Cocaine, Call me the Breeze, After Midnight, Crazy Mama. Het is maar een greep uit de vele juweeltjes die J.J. Cale uitbracht. Onnavolgbaar in zijn techniek en timing. Laid back, loom en fenomenaal in zijn bedrieglijke eenvoud.
Wie er zondag 23 september bij wil zijn: de zaal van De Kruisberg gaat om 15 uur open. Kaartjes kosten 10 euro aan de kassa en acht euro in de voorverkoop, via 06 – 23 11 33 06 of 06 – 36 18 22 96.

Meer berichten