In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester - 28 augustus 2018

Burgemeester, op zaterdag 9 september vindt voor de tweede keer in Doetinchem het evenement Swim to Fight Cancer plaats. Kunt u daar iets over vertellen?
"Het gaat om een mooi initiatief dat een aantal jaren geleden geboren is in de Den Bosch en Dordrecht vanuit de behoefte wat te doen aan de bestrijding van en het onderzoek naar kanker. Inmiddels is het uitgewaaierd naar andere plaatsen in Nederland, en sinds vorig jaar wordt het ook in Doetinchem gehouden. Maarten van der Weijden, die onlangs de Elfstedenzwemtocht bijna heeft uitgezwommen is landelijk ambassadeur hiervoor. Dit jaar doet hij in Doetinchem niet mee omdat hij de eerste tijd rust heeft voorgeschreven gekregen. Vorig jaar was de opbrengst in Doetinchem 51.800 euro. Dit jaar wordt dat meer. Misschien wel 100.000 euro.

Wat is uw rol in het gebeuren, zwemt u mee?
"Ik los het startschot twee keer. De eerste keer bij de kinderen om 12.00 uur en de tweede keer voor de volwassenen om 14.00 uur. Per categorie doen er enkele tientallen deelnemers mee. De inschrijving is nog open. Hoe meer deelnemers, hoe meer geld er binnenkomt. Dit jaar doet ik zelf nog niet mee, maar ik heb mij voorgenomen dat in 2019 wel te doen. Vooraf wil ik eerst trainen voor de twee kilometer."

In 2017 werd het evenement in de Oude IJssel afgelast wegens de waterkwaliteit. Hangt dat ons dit keer weer boven het hoofd?
"Vorig jaar is het zwemmen in de Oude IJssel afgelast wegens de waterkwaliteit, maar ik hoop dat we dit jaar wel kunnen starten vanaf de IJsselkade. Ik vind dat dit evenement bij Doetinchem en de Oude IJssel hoort. Als uitwijklocatie wordt het Stroombroek achter de hand gehouden, maar dat heeft niet de voorkeur van de organisatie. Het Waterschap bepaalt of de waterkwaliteit voldoet aan de eisen."

Kunnen bedrijven en mensen alsnog financieel bijdragen?
"Jazeker, sponsoring en giften zijn welkom via www.fightcancer.nl. Er staan op 9 september ook geldbussen op de IJsselkade om daar contante giften in te doen. Het geld gaat naar een landelijke stichting die onder de noemer 'goede doelen' valt. Dat betekent dat tenminste 75 procent van de gelden ook daadwerkelijk aan kankeronderzoek wordt uitgegeven."

Wordt Swim to fight Cancer een traditie voor Doetinchem?
"Dit is weer zo'n typisch voorbeeld van lokale organisatie waar Doetinchem sterk in is. Het valt of staat met de mensen die het organiseren. Dit staat heel dicht bij de mensen. Iedereen kent wel iemand die door deze ziekte getroffen is. Een op de drie krijgt vroeger of later in zijn leven kanker. Over enige jaren is het hopelijk een ziekte die te genezen is, maar daar is onderzoek voor nodig. We gaan er helemaal voor. Ik ben dan ook hoopvol over een voortzetting in de komende jaren. We hebben een enthousiaste groep vrijwilligers en overal in de stad hangen posters met informatie over Swim to fight Cancer."

Meer berichten