Dit jaar bestaat het NeSP uit maar liefst tachtig getalenteerde jonge musici, onder leiding van Pim Cuijpers. Foto: Jeannette van Schaik
Dit jaar bestaat het NeSP uit maar liefst tachtig getalenteerde jonge musici, onder leiding van Pim Cuijpers. Foto: Jeannette van Schaik

'Nog nooit zoveel aanmeldingen'

Symfonieorkest van talentvolle jonge musici weer in het Ludger College

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – Studenten van conservatoria hebben de weg naar het Nederlands Symfonie Project (NeSP) gevonden. Voor de zesde keer konden ze zich opgeven om onder dirigent Pim Cuijpers vijf dagen te repeteren in Doetinchem, om vervolgens op 23 augustus in het Ludger College te spelen voor publiek en daarna te concerteren in de Eusebiuskerk in Arnhem en in de Duif in Amsterdam. Uit de aanmeldingen werd een orkest samengesteld dat een 20ste eeuws programma uitvoert met als thema 'Isolement'. Met het orkest treden in Doetinchem de getalenteerde pianist Ramon van Engelenhoven en dansstudenten van het ArtEZ Conservatorium Arnhem op.

De Stichting NeSP streeft ernaar om elk jaar een summerschool te realiseren voor conservatoriumstudenten uit Nederland en daarbuiten, om op zeer hoog niveau muziek te maken en zoveel mogelijk mensen hiervan te laten genieten. De stichting biedt een platform aan getalenteerde jonge mensen die hierdoor ervaring kunnen opdoen binnen het symfonische repertoire en hun netwerk kunnen vergroten.

Gegrepen door het virus
"Nog nooit hadden we zoveel aanmeldingen," vertelt voorzitter Sander van der Linde. "In anderhalve maand gaven zich maar liefst zo'n 120 jonge musici op. We krijgen natuurlijk meer bekendheid, studenten lichten elkaar in. De helft van de aanmelders speelde al eerder mee. Als je eenmaal meegedaan hebt, ben je besmet met het virus, dan wil je blijven terugkomen."
Dirigent Pim Cuijpers, initiatiefnemer van het orkest: "Ik ben ook gegrepen door het virus, ga graag door met waar ik zes jaar geleden mee begon. Het zijn muzikaal zeer begaafde studenten die zich melden, het niveau van spelen, daar wil ik geen afstand van doen. Elk jaar gaat het niveau omhoog, dit keer heeft het ook weer een boost gekregen."

Violist Marijn Meijer uit Gaanderen
Violist Marijn Meijer uit Gaanderen gaat naar het vierde jaar van het Utrechts Conservatorium. Hij speelt nu voor de tweede keer mee bij het NeSP. "Ik gaf me weer op, want het project is elk jaar een groot succes. Er is geen orkest waar je in een korte tijd zoveel studeert en daarna meteen optreedt. Het is er hard werken, de saamhorigheid is groot en de sfeer is gemoedelijk. Ik vind het ook zo leuk dat het in Doetinchem plaatsvindt, bovendien ken ik Pim Cuijpers al heel lang. Hij komt uit de Achterhoek en ik deed in het verleden al mee aan verschillende projectjes van hem hier in de streek."
Marijn houdt een pleidooi voor kinderen en jongeren, vooral die een instrument bespelen, om te komen kijken en luisteren. "Voor mij was die eerste keer dat ik een groot orkest zag spelen een eye-opener."

Programma
Het openingswerk is 'Ricercare' van de Nederlandse componist Hendrik Andriessen. Hierbij beelden dansers van het ArtEZ Conservatorium Arnhem in een eigen choreografie isolement uit.
Ramon van Engelenhoven, die in 2015 winnaar was van de Young Pianist Foundation en soleerde bij onder andere Valery Gergiev, soleert in het 'Vierde Pianoconcert' van Sergej Rachmaninov. Dit pianoconcert wordt nog altijd heel weinig uitgevoerd. Je verwacht een zwaar stuk, maar er zitten jazzy elementen in, het swingt en is eigenlijk niet zo Russisch. De beroemde pianist Vladimir Asjkenazi zette het op de kaart. De link naar isolement zit in de weemoed in het langzame deel. Het verwijst naar de vlucht van Rachmaninov van Rusland naar Amerika en het niet terug kunnen."

Na de pauze volgt de 'Vijfde Symfonie' van Dmitri Sjostakovitsj. De componist, die onder Stalin leefde, had het met de opera 'Lady Macbeth' verbruid bij Stalin en werd als landverrader in de ban gedaan. Hij schreef de 'Vijfde Symfonie' als 'goedmaker' en werd gerehabiliteerd. Maar hij schreef het werk eigenlijk niet voor Stalin, maar voor het Russische volk. Cuijpers: "De symfonie zit vol schrille thema's, luide koperpassages en militaristisch slagwerk, dat het nationalisme vertolkt. Precies zoals de Communistische Partij het graag zag. Het dwangmatige regime schemert erin door. Het langzame deel huilt om een gebrek aan vrijheid." Op Wikipedia is te lezen dat Sjostakovitsj later hierover zei: "Het is alsof iemand je met een stok slaat en zegt: je moet blij zijn, je moet blij zijn. Je staat dan half verdoofd op en zegt: ik moet blij zijn, ik moet blij zijn".

Kijken en luisteren
Op 19 augustus komt het orkest naar Doetinchem voor de repetities. Vanaf de 19de tot en met de 22ste kunnen muziekliefhebbers van 14.00 tot 17.00 uur op elk moment binnenlopen in de aula van het Ludger College aan de Holterweg om een poosje gratis te luisteren. Op 23 augustus wordt daar een openbare repetitie gegeven, waarbij het hele programma met solist en dansers wordt gebracht. Dit optreden is vrij toegankelijk (let op: vol is vol), al wordt een vrije gift ter ondersteuning zeer gewaardeerd. De deuren openen om 18.30 uur, aanvang concert om 19.30 uur. Musicoloog Hidde Bekkers geeft om 18.45 uur een inleiding op het programma.

Op 24 augustus wordt in de Eusebiuskerk in Arnhem gespeeld, aanvang concert 20.15 uur. Op 25 augustus sluit het NeSP traditiegetrouw af in Amsterdam, ditmaal in de Duif, aanvang concert 20.15 uur. Ook hier is er een inleiding. In Arnhem en Amsterdam draagt Florence Tonk bij elk programma-onderdeel haar toepasselijke gedichten voor. Kaarten voor Arnhem en Amsterdam kosten 12,50 euro voor studenten en kinderen (tot 18 jaar), voor alle anderen 19 euro. Kaartverkoop via de website.


www.nederlandssymfonieproject.nl

Meer berichten