Yvonne Wingender geeft uitleg over haar werk 'Doorkijkje in het woud'. Foto: Josée Gruwel
Yvonne Wingender geeft uitleg over haar werk 'Doorkijkje in het woud'. Foto: Josée Gruwel (Foto: )

'Verven met lapjes'

Expositie van Quiltgroep Vrije Kunst geopend

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – Yvonne Wingender opende vrijdagmorgen in 't Brewinc met een korte uitleg de derde quiltexpositie van de Quiltgroep Vrije Kunst. Tijdens muziek van muziekgroep Vivente konden de eerste bezoekers de werken bekijken. De expositie, samengesteld door en met werk van vrouwen van de werkgroep, laat diverse textiele werkvormen zien, waaronder traditioneel en modern patchwork en art quilt. "De werken zijn gemaakt door ervaren quilters, maar ook door beginnende", aldus Wingender.

Haar hele leven maakte Yvonne Wingender al kleding en vanaf haar dertigste hield ze zich bezig met textiele werkvormen. Toen ze met pensioen ging begon ze met quilten. "Het leuke van quilten is dat je vrij bent om te creëren. Je gaat aan het werk als een schilder die een idee krijgt aan de hand van kleur, stof of een patroon in een stof. Gaandeweg groeit de voorstelling van wat je wilt maken, dat proces kan wekenlang doorgaan. Voor mij is uiteindelijk de afwerking het moeilijkst."
Na de opening van de expositie vertelt Wingender aan bezoekers over de quilt 'Doorkijkje in het Woud', dat ze in 2014 maakte. "Toen ik het klaar had attendeerde iemand me erop dat ik art quilt had gemaakt. Maar ik wist nergens van. De stofjes kwamen van een oud rokje en een jurkje onder andere. Ik had voor nog geen vijf euro aan stofjes gekocht."
Wingender werd gegrepen door het quilten, ze richtte vier jaar geleden de quiltwerkgroep op – die inmiddels veertien leden telt – en verdiepte zich in binnen- en buitenland in verschillende werkwijzen van patchwork en quilten.

Met raad en daad bijstaan
Werkgroeplid Conny Smit vertelt: "Op vrijdagmorgen komen we bij elkaar in 't Brewinc bij het Senioren Ontmoetingspunt. We komen met een tas met lapjes, het werk waar we mee bezig zijn en naai- en borduurspullen. We ruilen lapjes en kijken in quiltboeken en – tijdschriften om inspiratie op te doen. We geven elkaar advies en staan elkaar echt met raad en daad bij. Het bijzondere is dat we een groep zijn met leden die heel verschillend werken. De artquilters maken niets na, die creëren alles, maar de patchworkers dat zijn de preciezen onder ons, die werken volgens patronen. Het mooie is dat we respect voor elkaars werkwijze hebben en van elkaar leren."
Smit is zo'n twee en een half jaar geleden begonnen met quilten. Ze heeft ontzag voor het oude ambacht, zoals haken en borduren, en begon met nostalgisch quilten. In haar kleurrijke quilts 'Vurig Verlangen' en 'Levenskracht' is dat ontzag duidelijk te zien. "Ik wil het oude ambacht niet verloren laten gaan en de oude kunstvormen laten schitteren."

Gewoon durven
'Quilten is verven met lapjes", zegt Forty Elbers. Ze is nog niet zo lang bezig met haar nieuwe hobby. "Ik denk altijd dat een ander alles beter kan, maar je moet het gewoon doen. Het lastige is dat ik heel precies ben." Maar dat precieze komt haar ook wel weer goed van pas, hetgeen te zien is aan haar kleurrijke tasjes, eierdopje, naaldenhoesje, speldenkussen en rommelbakje die in een vitrinekast tentoongesteld worden. Elbers kijkt met veel plezier op het maken ervan terug. "Quilten geeft rust. En met de kleine producten die ik maak kan ik anderen blij maken." Nee, verkopen doet ze nog niet. Weggeven wel.
De expositie in de Brewincgalerie is tot en met donderdag 27 september.
Openingstijden: van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Meer berichten