Foto: Nick Oostendorp

Molendraai | Vakantiehuiswerk

Vakantiehuiswerk

"Heb je gelezen dat kinderen van de basisschool steeds vaker in de vakantie huiswerk mee krijgen of naar een vakantieschool gaan,"vraagt Toosje, "omdat ze anders leerstof van rekenen, taal en lezen vergeten en hun jufs en meesters na de vakantie weken bezig zijn met herhalen."

Ja, ik had het gelezen en heb er de nodige vragen bij, maar Toosje ventileert haar mijn mening luid en duidelijk: "Gestoord. Hebben die bloedjes van kinderen eindelijk vakantie, moeten ze weer naar school of krijgen ze werkbladen mee naar huis! Werkbladen! Als er iets vreselijk is voor kinderen is het dat wel: elke dag er tegenaan hikken dat je nog voor school aan het werk moet en uiteindelijk in die bloedhitte, met zwetende handjes een pen vasthoudend, rekensommen of spellingslesjes maken op zo'n stapel van die gekopieerde A4'tjes. En hoe weet je of je het goed doet? Papa en mama zijn geen meester of juf. Soms hebben die ook helemaal geen zin om zich met de uitkomsten op de witte vellen te bemoeien, zit je daar in je eentje."

Ik denk aan vroeger waarin vakantiescholen en vakantiehuiswerk niet bestonden.

"Hebben ook nog twee juffen 'de Basisschoolbundel' uitgebracht, met oefeningen," roept Toosje. "Ze kunnen beter een bundel uitgeven voor het onderwijzend personeel over hoe leer ik efficiënt kinderen automatiseren. Het onderwijs moet tegenwoordig allemaal leuk zijn. Hoezo leuk, het wordt pas leuk als je echt wat leert."

Zo. Toosje pakt koffie en mompelt nog een lange zin over dat kinderen in de vakantie los moeten zijn van school, hun gedachten moeten kunnen richten op de indrukken die ze in de vakantie thuis en op reis ervaren en dat ze juist in deze periode volop zouden moeten kunnen genieten van sport en spel en eigen creativiteit.

Ik denk weer aan vroeger. Het liefste dat ik in vakanties deed was lezen. Heerlijk, vrij van school leven in een andere wereld. "Immer nur lesen", zei de slager in het Zwitserse Saas-Almagell boven wiens winkel mijn ouders een etage huurden.

Ik sla de krant open en lees over een juf die haar kinderen appte: Stuur de juf in de vakantie een foto als je aan het lezen bent.

Flox Bos

Meer berichten