In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester - 18 juli

Burgemeester, in het weekend van 10 tot 12 augustus begint het voetbalseizoen 2018-19 voor de clubs in de eredivisie. De Graafschap ontmoet in dit nieuwe seizoen verschillende clubs met bekende namen. Sommige staan bekend als 'risicoclubs'. Wat gaat u met die wetenschap doen?
"De voorbereidingen beginnen normaal gesproken al in het voorgaande seizoen. Dit jaar wisten we pas vrij laat in het seizoen dat De Graafschap promoveerde naar de eredivisie. De KNVB vraagt om ons oordeel, anders krijgt de club geen licentie. Het overleg vindt plaats in de zogenoemde vijfhoek, Dat zijn politie, justitie, de club, de gemeente en de supporters. De gemeente leidt dit overleg. Wij criminaliseren niet bij voorbaat, maar kijken van wedstrijd tot wedstrijd. De Graafschap is een gastvrije club en wil dat ook blijven en wij streven hetzelfde na voor onze stad. Feyenoord-supporters hebben de neiging 'dwars door het stadion' te gaan zitten. Ajax heeft een verleden bij ons. Hiermee moeten we wel rekening houden"

Is het politiekorps berekend op extra inzet in het weekeinde?
"Ja, de inzet wordt per politie-eenheid (regionaal) berekend. Dat gaat niet ten koste van de normale taken."

Welke taken op het gebied van ordehandhaving liggen bij de Graafschap en welke bij de politie? "Binnen het gebied van het stadion is de club verantwoordelijk, erbuiten de politie. De officier van justitie komt in beeld als er sprake is van strafrechtelijk handelen.

Zijn er supporters die bij voorbaat in de gaten gehouden worden?
"Mijn ervaring is dat de politie en de club dat heel goed weten. Daarover zijn er ook contacten tussen politiekorpsen onderling. In het stadion wordt gefilmd. De beelden daarvan zijn haarscherp en worden in de controlekamer bekeken door mensen van de politie en van de club. Zij zien bijvoorbeeld wanneer iemand op een verkeerde plek zit. Als dat het geval is gaat er een steward op af."

Is er zoiets als gestructureerd overleg tussen de club en de politie? Bent u daarbij?
"Een aantal keren per jaar is er beleidsmatig overleg waar ik bij ben. Per wedstrijd wordt vooraf overleg gevoerd op operationeel niveau. Dat gaat dan onder andere over wie er komen en of er vooraf gedronken wordt enzovoorts. Het gaat om een goed doordachte aanpak."

Er is ooit bij stadion De Vijverberg een noodperron aangelegd waar de supporterstreinen konden stoppen. Is het een goed idee dat perron weer te activeren?
"Tegenwoordig worden de supporters bij echte risicowedstrijden vervoerd per buscombi vanaf het station en bij de club voor de deur bij het uitvak afgeleverd. De supporters hebben daar over het algemeen overigens een hekel aan. Een autocombi is ook mogelijk. Dat wil zeggen met een eigen auto naar een centrale parkeerplek en van daar verder per bus of te voet."

U ben zelf een trouwe bezoeker van de thuiswedstrijden van De Graafschap. Wat doet u als u op de tribune zit en er breken relletjes uit?
"Ik zit op de tribune vlakbij de politiefaciliteiten zodat ik hier snel kan zijn indien nodig. Als ik geen piketdienst heb hoeft dat niet. Piketdienst wil zeggen 24 uur en 7 dagen beschikbaar en binnen een half uur op het gemeentehuis kunnen zijn. Mijn piketdienst wordt tijdens mijn vakantie en in sommige weekenden overigens overgenomen door de verschillende wethouders en in enkele gevallen een raadslid."

Meer berichten