Leida van Aken en Anneke Kuipers (r) zetten zich met verve in voor 'Kleurrijk Verzameld alles uit de kast!' Foto: Josée Gruwel
Leida van Aken en Anneke Kuipers (r) zetten zich met verve in voor 'Kleurrijk Verzameld alles uit de kast!' Foto: Josée Gruwel (Foto: )

'We koesteren wat we hebben'

Zomerexpositie Stadsmuseum Doetinchem gratis toegankelijk

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM - Vrijwilligers van het Stadsmuseum hebben een nieuwe expositie samengesteld: 'Kleurrijk Verzameld alles uit de kast!'. Twee bijzonderheden springen eruit: alleen objecten uit het depot van het museum worden tentoongesteld en de toegang tijdens de looptijd, van donderdag 12 juli tot en met zondag 9 september, is gratis.

"Deze tentoonstelling is een mooie gelegenheid om de verborgen objecten uit het depot van het museum thematisch gepresenteerd te zien," vertelt vrijwilligerscoördinator Renée de Jong. "Het gaat hierbij vooral om schilderijen van de schilderclub van Achterhoekse schilders. Daarnaast zijn er voorwerpen te zien van twee grote bedrijven van destijds: Misset en Perlstein. In vier ruimtes worden vier thema's belicht: portretten, stillevens, landschappen en natuur, plattegronden en prenten van Doetinchem en omgeving."
"We wilden een zomertentoonstelling die voor iedereen toegankelijk is, met werk van vooral Doetinchemmers en objecten uit Doetinchem. Dat is interessant voor Doetinchemmers, maar ook voor iedereen die de Doetinchemse geschiedenis beter wil leren kennen, voor mensen uit de Achterhoek en toeristen", aldus vrijwilliger Leida van Aken. "De naam 'Kleurrijk Verzameld' komt van de kleurrijke schatten die we laten zien, sommige zijn nog nooit eerder vertoond."
De gedreven negentiger heeft kennis van wat er in het depot te vinden is. Zij maakte een selectie met Charlotte van Dijk van Erfgoed Gelderland en hielp bij de inrichting. Hierbij kreeg ze hulp van Anneke Kuipers, Hans de Hartog en Roel Nieboer.
Er is werk, veelal olieverfschilderijen en fijn tekenwerk, te bewonderen van Frits Jansen, Herman Knaake, Henri van Kuilenburg, Gerard Liesker, Johan Meijerink, Jan Meinen, Adriana Pieck, Chris Le Roy, Jan Stap en Frans Storm. Leida: "Sommige schilders waren als illustrator of lithograaf in diens bij Misset en maakten in hun vrije tijd werken die wij nu laten zien. Een ander leuk weetje is dat de schilders ook elkaar portretteerden."
Wie de expositie bekijkt komt de wereld van vroeger binnen, waarin 'de Kwarre', de bijnaam voor lompenkoopman Kwarreveld uit de Kapoeniestraat, zichzelf liet schilderen naar een foto van Jan Stap en waarin Saab, de bekende Doetinchemse visser met het hondje, werd geportretteerd. Niet alleen personen herleven, maar ook het stadsbeeld met de oude panden en het Achterhoekse landschap. Leida: "Al moeten we woekeren met de ruimte, dit verhaal moet bewaard blijven. We koesteren wat we hebben."
Openingstijden Stadsmuseum Doetinchem: dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Groepen van meer dan zes personen die een rondleiding wensen kunnen zich vooraf aanmelden. Kosten voor een rondleiding zijn 2,50 euro per persoon.

Meer berichten