Foto: Nick Oostendorp

Staatslot

Nadat we langs de Walmolen wandelden, komen we bij de Hamburgerstraat. Toosje moet naar kapper Terra en ik loop met haar op om naar het Kruidvat te gaan.
Midden in de straat wordt er door jongelui reclame gemaakt voor de Staatsloterij. Het rad van avontuur trekt de aandacht. "Daar moeten ze bij mij niet meer mee aankomen," zegt Toosje, "want die instantie heeft trekkingen verricht waarbij ook de niet verkochte loten mee werden genomen. Voor mij ben je dan voor altijd niet meer te vertrouwen." "Eens een dief, altijd een dief?" vraag ik. Ja, vindt Toosje. Maar dat vind ik wel erg zwart-wit.
Als ik mijn shampoo heb gehaald, laat Toosje zich inmiddels een nieuwe look aanmeten en loop ik alleen terug. Mijn blik wordt weer getrokken door het rad van de populaire loterij en ik laat me verleiden om te gaan kijken wat daarvan de bedoeling is. "Mevrouw, als u draait en u komt op een visje, dan krijgt u een gratis Staatslot", vertelt een jongeman enthousiast. Dat verrast me, want dat is vijftig procent kans. Dus doe ik mee, want wie wil nou zo'n kans op een gratis lot laten lopen. Toosje natuurlijk, maar die zit veilig bij de kapper. Ik geef een zwieper aan het rad en … het flapje hapert bij het nippeltje net voor een visje.
De jongeman geeft het flapje een zetje, zodat het visje wordt bereikt. Ik kijk hem aan en wijs hem erop dat dat niet eerlijk is. Maar hij kondigt aan dat ik recht heb op een gratis Staatslot en – let wel – dat ik dat krijg als ik zelf ook een lot koop.
Denkend aan een van mijn favoriete uitspraken 'erger u niet maar verwonder u slechts' vertel ik de jongeman dat hij me van tevoren niet verteld heeft dat ik bij winst ook zelf een lot moet kopen. "Je hebt me de helft van de informatie gegeven en dat klopt niet helemaal."
Op het moment dat we de discussie aan willen gaan, staat er eensklaps een jongedame voor me die ook bij het groepje reclamemakers hoort. Ze kijkt me doordringend aan en spreekt bloedfanatiek: "Dan is er iets misgegaan mevrouw. Dag mevrouw."

Flox Bos

Meer berichten