In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester - 4 juli 2018

Burgemeester, in het begin van de afgelopen week vond in Maastricht het jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de VNG, plaats. Het leidende thema was ´Over grenzen´. Kennelijk was dat meer overdrachtelijk bedoeld dan letterlijk. Een van de sprekers was de schrijver Tommy Wieringa die met zijn opmerking over de aanslag op De Telegraaf volgens veel mensen over de grens ging. Kunt u wat meer vertellen over dit congres?
"Locatie en hoofdthema pasten uitstekend bij elkaar. Maastricht ligt dicht bij België en Duitsland en je hebt ook nog het Verdrag van Maastricht (EU, 1992). De sprekers waren wat gezocht en gespreksleider Twan Huys slaagde er niet goed in om het gesprek op gang te houden. Ook Tommy Wieringa, een heel goede schrijver, moest ineens de vraag beantwoorden wat hij van de aanslag op De Telegraaf vond. Daar werd wat lacherig over gedaan. Normaal is het VNG-congres een toegepast wetenschappelijk programma, nu leek het wel een oudejaarsconference."
"Wij hebben als college van de gelegenheid gebruik gemaakt aan teambuilding te doen. We hadden samen een vakantiehuisje gehuurd, voor elkaar gekookt en moesten de douche met elkaar delen. Een mooie gelegenheid elkaar nog beter te leren kennen. Verder was het congres een mooie gelegenheid collega's te ontmoeten, ook uit de Achterhoek. Een van de belangrijke onderwerpen op de agenda was de decentralisatie van de zorg en vooral de jeugdzorg. Van de aanwezigen wilde 98 procent meer geld daarvoor. Minister Ollongren sprak over veiligheid en de bedreiging van bestuurders. Grofweg de helft van de burgemeesters wordt geconfronteerd met bedreigingen. In totaal waren er ongeveer 3.000 deelnemers waarvan acht uit Doetinchem. Volgend jaar vindt het congres plaats in Barneveld."

Stonden er punten op de agenda waar de gemeente Doetinchem wat aan heeft?
"Niet in het bijzonder, maar de thema's decentralisatie van de zorg en jeugdzorg zijn natuurlijk zaken waar wij als centrumgemeente mee te maken hebben."

Is er kans dat het VNG-congres een keer in de Achterhoek wordt gehouden?
"Het is al een keer hier geweest, maar dat is alweer zeven jaar geleden. Daar bestaan nog goede herinneringen aan. We zullen zeker proberen het nog een keer hiernaar toe te halen."

'Over grenzen' gesproken; Doetinchem is sinds enige tijd lid van de Euregio Rhein-Waal. Kunnen we een keer een jaarvergadering van die vereniging in Doetinchem verwachten? "Ons lidmaatschap van de Euregio Rhein-Waal is per 1 juli van dit jaar een feit. Wij hebben daar goede verwachtingen van, maar het komt niet vanzelf. We moeten onszelf en onze organisatie daarop instellen. Het lidmaatschap kost de gemeente iets meer dan een kwartje per inwoner. Daarnaast moet je wel met ideeën en projecten komen, maar dan gaat er jaarlijks voor ruim 23 miljoen euro aan Europese subsidies rond voor de hele Euregio. Dat is dus de moeite waar om in te investeren."

Meer berichten