Chaussons Rouges uit België treedt op met de voorstelling Hircus. Foto: Hans-Peter Helder
Chaussons Rouges uit België treedt op met de voorstelling Hircus. Foto: Hans-Peter Helder (Foto: )

'Alleen de top geboekt, beter kun je het niet krijgen'

25-jarig Theaterfestival BuitenGewoon pakt groots uit

DOETINCHEM – "We hebben er ontzettend aan moeten sleuren, maar alles is gelukt," vertelt programmamaker Hans-Peter Helder over het 25-jarig Theaterfestival BuitenGewoon, dat zich in het centrum van Doetinchem van 5 tot en met 8 juli afspeelt. "Anders dan anders is dat we twee fantastische projecten uitvoeren: Inner Worlds van Sky Motion, dat alle dagen in Amphion kan worden beleefd, en een unieke Grote Parade op zaterdag met aan het eind vuurwerk. Daarnaast twintig theatergezelschappen die tot de top van Europa behoren. "Waar ik zelf helemaal wous van ben? Vertel ik straks."

Door Josée Gruwel

Op 4 juli 's avonds wordt het jubileumfestival geopend met Inner Worlds door Sky Motion. Voorzitter Sieb Engwirda: "Vijftien keer in totaal kan dit magische spektakel, waarin luchtdans, live muziek van Lavinia Meijer en dj Darko Esser, vernieuwende vliegtechnieken en een bijzonder lichtontwerp elkaar ontmoeten, vanuit een ligstoel op het podium van Amphion worden meebeleefd. Inner Worlds neemt de toeschouwer vanuit de nok van Amphion mee naar het heelal, waar los van zwaartekracht, zwevend en tuimelend gezocht wordt naar houvast." De voorstelling kost 8,50 euro. Kaarten zijn te bestellen via www.amphion.nl/programma.

Reuzenmarionetten
Het Spaanse reuzenmarionettentheater Carros de Foc geeft de Grote Parade, die op zaterdagavond 7 juli om 22.30 uur vertrekt bij de D-toren, een bijzondere dimensie: Het Rode Mannetje en Het Witte Vrouwtje, elf en acht meter groot, lopen mee. De twee werden speciaal door Carros de Foc in het Spaanse Allicante gemaakt. Engwirda: "We zijn twee dagen in Spanje bij hen geweest om alles te overleggen over de reusachtige uitvoeringen. Het enthousiasme van de theatermakers daar werkte zo aanstekelijk dat we in een soort flow raakten. We bedachten ook nog een reuzenvogel die de ringen brengt."
Helder: "Honderd sambaslagwerkers, die we uit heel Nederland hebben opgetrommeld, lopen voor de poppen uit. Bij het stadhuis worden de twee geliefden omstreeks 23.15 uur door burgemeester Mark Boumans in de echt verbonden. Het huwelijksfeest eindigt met een spectaculair vuurwerk om 23.30 uur." Daarna is er gelegenheid om met de poppen van Carros de Foc op de foto te gaan en kennis te maken met de mensen achter het team van Het Rode Mannetje.

Alle vormen van straattheater
Twintig straattheatergezelschappen treden er op zaterdag en zondag vanaf 13.00 uur op. Ze komen uit België, Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje, Denemarken, Groot-Brittanië en Nederland en ze spelen op het Simonsplein, de Heezenstraat, de Grutstraat, de Missetstraat en op De Bleek. Hun acts zijn gratis toegankelijk. "Tussen Company La Fabiola met het aandoenlijke spel van de twee poppen Giulio en Fabiola (een schattige hond en een lief, brutaal, heetgebakerd klein meisje) en Cie Monkeystyle met het bizarre, gore, woeste Babylloon zit eigenlijk alles wat we willen laten zien", aldus de twee organisatoren. "Alle voorstellingen zijn nieuw. We hebben alleen maar de top geboekt. Beter kun je het niet krijgen.
En ja, Helder heeft een favoriet: Chaussons Rouges met Hircus. "Het is de meest oubollige circusvorm die er bestaat. Ik heb hem drie keer gezien, met duizenden mensen die stonden te kijken. Een heel trage voorstelling door jonge koorddansers. Het publiek stond op z'n kop. Zo knap als je zo weet te raken!"

Oude IJssel Concert
Er speelt zich op zaterdagavond nog een feestelijke activiteit af: Het Oude IJsselconcert. Voor de tweede keer ligt de oude klipperaak Tatanka voor dit doel dwars over de rivier, zijn er dobberende bootjes en mensen op de kade die genieten van dj Rachi, rasperformer Patrick Verheij met het strijkkwartet van het Metropole Orkest, en de live band van stadsgenoot Will Nuruwe & Friends. Van klassiek tot pop klinkt en natuurlijk gaat er ook weer massaal meegezongen worden met liedjes die in ons nationaal geheugen zitten: Het Dorp, Laat me, Bloed zweet en tranen, Zij gelooft in mij, Iedereen is van de wereld, Zing vecht huil..., Hey Jude, My way en You'll never walk alone.
Dat laatste wordt meteen toegepast, want aan het einde van het concert komt de Grote Parade voorbij met de Spaanse Reuzenoptocht en kan men samen oplopen naar het stadhuis.

Na 25 jaar
Dit is het laatste jaar dat Helder en Engwirda aan de touwtjes trekken van het festival, hierna blijven ze nog twee jaar als vraagbaak op de achtergrond beschikbaar. Evelien Helder neemt, met de nodige vrijwilligers, de organisatie over.
Initiatiefnemer Helder memoreert dat er een goede samenwerking is met de horeca die meedoet aan het Oude IJsselconcert. "Maar de rest van de horeca en de middenstand in de stad leveren alleen maar frustratie op als het om medewerking gaat. Dat in tegenstelling tot de provincie, de gemeente en de fondsen. Zonder hen hadden we in de afgelopen 25 jaar niet zo ver kunnen komen."
Voor meer info: www.festivalbuitengewoon.nl en www.oudeijsselconcert.nl.
Wie zich nog wil aanmelden als vrijwilliger: info@festivalbuitengewoon.nl.

Meer berichten