In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester - 13 juni

Burgemeester, Doetinchem heeft de ambitie dé evenementenstad van de Achterhoek te zijn. Dat trekt hopelijk veel bezoekers en benadrukt de rol als centrumgemeente. Door al die evenementen is er vooral in de weekenden een bruisend dag- en nachtleven. Dat kan gevolgen hebben voor de openbare orde en veiligheid. Wat doet u eraan om de zaak in de hand te houden?
"Een aantal wat grotere evenementen in Nederland is in het verleden niet goed gegaan. De wet- en regelgeving is daarom toegespitst. In Doetinchem overleggen wij aan de voorkant met de organisatie van evenementen om te checken of alles goed is afgestemd, ook met andere evenementen als er meerdere gelijktijdig plaatsvinden. Verder hebben we nog de zogenoemde horecagroep van de politie waarmee overleg gepleegd wordt. De portiers van uitgangsgelegenheden moeten allemaal voor hun taak berekend zijn. Op iedereen met een horecavergunning wordt gelet. Er wordt steeds meer georganiseerd en dat vergt steeds meer van ons. Bijzondere evenementen vragen extra aandacht."

Hoe verloopt het aantal geregistreerde incidenten door de jaren tot nu toe? Worden het er meer of minder en wat is de aard van de incidenten?
"Er zijn in Doetinchem relatief weinig incidenten en daar zijn we blij mee. Er is wel sprake van dronkenschap en soms drugsgebruik. Incidenteel zijn er geweldsincidenten. Die hingen meestal samen met één bepaalde groep jongeren en die zijn vorige week van hun bed gelicht. Ten opzichte van omliggende plaatsen, zoals bijvoorbeeld de Korenmarkt in Arnhem, onderscheiden we ons in gunstige zin en trekken daardoor publiek. Het is hier veilig en dat moeten we zo houden. We willen niet teveel regels, maar waar je die hebt moet je die streng handhaven. Daarnaast doen we veel aan bewustwording en preventie."

Hoe flexibel is het aantal politiemensen en handhavers? Als het gaat over 'crowd control' en beveiliging in samenhang met evenementen is daar duidelijk beleid voor?
"Wij werken met drie risicocategorieën van licht tot zwaar. Voor elke categorie hebben we een bepaald beveiligingsmodel. Voor de zwaarste werken we bijvoorbeeld met een commandopost en camerabewaking. Er wordt natuurlijk politie ingezet, maar ook wat lichtere beveiliging. Dat is dan geen politie, die mensen zijn ook niet bewapend, maar zetten wel hun natuurlijk gezag in. De komende tijd krijgen we er thuiswedstrijden van De Graafschap tegen eredivisieclubs bij waar we speciaal alert op zijn, maar we moeten natuurlijk wel gastvrij blijven met zo min mogelijk beperkingen."

Sommige evenementen zoals dance-feesten staan bekend voor het drugsgebruik dat ermee gepaard gaat. Is dat in Doetinchem ook het geval?
"Bij dergelijke evenementen moet je goed kijken waar je dat doet. Je moet met alle functies van de stad rekening houden. Het gaat om de goede mix, maar we sluiten dance niet uit. De binnenstadondernemers praten mee. Soms doet de gemeente iets, maar niet altijd."

Welke delen van de Doetinchemse economie profiteren het meest van evenementen in de stad?
"Ik denk dat de hele stad en de hele economie er baat bij heeft. Het gaat ook om de beeldvorming. De uitstraling is belangrijk; er is Doetinchem altijd wel wat te doen. Het gaat om gevarieerde levendigheid. Dat gebeurt allemaal met relatief weinig politie-inzet."

Meer berichten