In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester...
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester - 6 juni

Burgemeester, over enkele dagen vindt de opening van de Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018 plaats in stadion de Vijverberg. Wat betekenen deze spelen voor de Achterhoek en voor Doetinchem?
"Het bijzondere van deze spelen is dat het niet een op zichzelf staand evenement is, maar dat het vanuit het perspectief van de doelgroep gezien moet worden. Vanuit de gemeente Doetinchem is het natuurlijk prachtig dat wij dit samen met andere Achterhoekse gemeenten mogen helpen organiseren en dit evenement binnen onze grenzen kunnen halen. Samen zetten wij onze schouders eronder. Het is ook nooit een probleem geweest waar we met al deze mensen naar toe moeten. Vanuit allerlei organisaties en verenigingen is er volop steun. Het wordt bij de opening van deze Special Olympics op vrijdag 8 juni een enorm spektakel waar we van kunnen genieten."

Sinds wanneer bestaan de Special Olympics en wie is ermee begonnen?
"De Special Olympics bestaan 50 jaar en zijn nog steeds groeiend. Een zus van wijlen president John F.Kennedy nam het initiatief. Het begon in 1963 met zomerkampen voor mensen met een verstandelijke beperking. In 1968 werd Special Olympics Inc. gesticht. Het gaat erom ook mensen met een verstandelijke beperking volop te laten sporten en ook zo meer onderdeel te laten uitmaken van de samenleving.

Welke media aandacht wordt er verwacht?
"Wij verwachten wel dat het de landelijke media haalt, maar dan vanuit een andere invalshoek dan bijvoorbeeld het Europese Kampioenschap Voetbal Vrouwen in 2017. Dit is geen topsport. Dus ook media zullen dit ook wat meer vanuit het maatschappelijk belang benaderen. Voor ons geldt ook nog dat we met zo'n evenement kunnen laten zien dat we zoiets neer kunnen zetten; met de hulp van onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven, verenigingen en andere organisaties.

Profiteert Doetinchem economisch van deze spelen?
"Ja, net als andere evenementen levert dit een bijdrage aan de Doetinchemse economie. Je moet dit zien in het kader van alle evenementen die er door het jaar heen in de gemeente plaatsvinden. Soms zijn het grote, soms kleine, maar er is altijd wel wat te doen."

Wat is uw rol tijdens deze Special Olympics?
"De Special Olympics maakt goed gebruik van de social media. Ikzelf en de burgemeesters van de deelnemende gemeenten hebben ieder een filmpje opgenomen dat op social media wordt geplaatst. Bij de opening aanstaande vrijdag mag ik na de minister de aanwezigen toespreken. Verder zal ik een paar keer gaan kijken en proberen het Olympisch dorp te bezoeken."

Meer berichten